Predstavnički dom prihvatio Prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu

Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je na sinoćnoj sjednici malo prije ponoći većinom glasova Prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu.

Prihvaćen je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta.

Tokom poslaničke rasprave, opozicija je zamjerala predlagaču što je budžet predložen po hitnom postupku jer, prema tim navodima, nije bilo dovoljno vremena za analizu budući da je budžetski akt dostavljen poslanicima samo 24 sata prije ove sjednice.

Parlamentarna većina je tvrdila da je predloženi budžet kvalitetan i da predlagač, Vlada FBiH, prvi put uvodi i neke stavke kojih nije bilo u budžetima prethodnih godina, poput iznosa čija namjena je na tragu podrške pronatalitetnim mjerama u Federaciji.

Pojedinci iz redova parlamentarne većine naglašavali su da je predviđen i transfer za naučna istraživanja, čemu nije posvećivano dovoljno pažnje prije, kako su rekli.

Poslanici su podnijeli ukupno 26 amandmana na tekst budžeta, ali nisu dobili većinsku podršku.

Da bi budžet stupio na snagu, neophodna je i podrška Doma naroda, čija sjednica je sazvana za sutra.

Ovogodišnji budžet je Federalna vlada predložila u iznosu od 7.474.800.209 KM, najvećem do sad i za pola milijarde KM većem u odnosu na prošlogodišnji budžet, što je novinarima potvrdio i ministar finansija Federacije Toni Krajević.

“Prvi put su izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji. To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ukupnom iznosu od 16 miliona KM, koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dijete. Nadamo se da će u narednim godinama ova cifra imati trend rasta”, rekao je Kraljević.

U stavci predviđenoj za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, deset miliona KM namijenjeno je za pomoć parovima bez djece za postupke biomedicinski potpomognute oplodnje.

Po ministrovim riječima, predviđeno je više novca i za usklađivanje penzija u Federaciji u skladu sa zakonskim propisima.

“Naknade za boračke kategorije, po različitim osnovama su uvećane za 9,6 miliona KM, kao i za neratne invalide, civilne žrtve rata, za projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da je za ove kategorije ukupni rast izdvajanja 57,7 miliona KM”, istakao je Kraljević.

Kreditna linija putem Razvojne banke uvećana je za pet miliona KM za podršku stambenom zbrinjavanju mladih, te sad ukupno iznosi 20 miliona KM.

U oblasti preduzetništva, ministar napominje da su u parlamentarnoj proceduri dva zakona – o preduzetničkoj infrastrukturi i o podsticaju razvoju male privrede. Te dvije stavke su značajno uvećane, za 18,4 miliona KM, čime će biti značajno povećana konkurentnost zanata u FBiH, te malih i srednjih preduzeća.

“Kapitalni transferi prema opštinama, gradovima i lokalnim zajednicama su uvećani za 50 miliona KM. To je ujedno  prilika da se za značajan dio infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguraju i dodatni izvori finansiranja. Za izgradnju sportske infrastrukture, planirali smo 18 miliona KM i sve jedinice lokalne samouprave imaće pojednako prava aplicirati za ta sredstva kada bude objavljen javni poziv”, naveo je Kraljević.

Za Fond solidarnosti, kako je kazao ministar, planirano je 50 miliona KM. To je do sad najveći iznos za ovaj fond, uvećan u odnosu na prošlogodišnje izdvajanje za 16,5 miliona KM.

Transferi za podršku poljoprivredi su povećani za 11 miliona KM u odnosu na 2023.

Ukupni transferi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 miliona KM, kao i tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, preduzetništva i zanatstva za 18,4 miliona KM, obrazložio je ministar Kraljević.

(Fena)