U Mostaru obilježena godišnjica stradanja trojice italijanskih novinara

U povodu 30. godišnjice stradanja trojice novinara italijanske državne televizije RAI Marca Luchettija, Darija D’Angela i Alessandra Ota, koji su život izgubili 28. sijejanuara 1994. godine u Mostaru, u utorak je položeno cvijeće na mjestu njihove pogibije.

Italijanski ambasador u BiH Marco Di Ruzzo rekao je kako je obilježavanje ovog događaja još dirljivije jer prisustvuju porodice poginulih talijanskih novinara.

“Još jednom smo, zajedno s gradonačelnikom Kordićem, rekli da je ovo događaj za koga ne želimo da bude samo sjećanje na poginule novinare, nego događaja koji želi poslati poruku pomirenja i mira. Mnogi Italijani, kao ova trojica novinara, izgubili su živote u BiH u tom vremenu. To je dokaz koliko suItalijani bili blizu, još uvijek su blizu, narodima u BiH i imam običaj reći da su Italijani ovde ostavili srce, a mnogi i više od toga”, izjavio je veleposlanik Di Ruzzo.

Istakao je hrabrost trojice novinara koji su izvještavali o djeci i stradanju nevinih u vihoru rata, o njihovim patnjama i stradanjima.

“Uvijek kažem da je sjećanje na ova tri novinara dodatna stimulacija boljeg društva, demokratskog i multikulturalnog društva, koje će biti daleko od etničkih mržnji koje su prolile toliko krvi u ovoj zemlji, društva koja će s povjerenjem gledati u svoju evropsku budućnost”, naglasio je Di Ruzzo, te dodao kako Italija iskreno vjeruje u put BiH ka Evropskoj uniji, gdje će se graditi „naš zajednički dom“.

Obilježavanju je prisustvovao i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji je tom prilikom poručio kako svijet nije izvukao pouke iz bespotrebnih ratova.

“Mislim da smo mi ličnou Mostaru izvukli pouku iz ovog nesretnog događaja, ali svjedoci smo da svijet nije. I danas ginu djeca i danas su ovo ponovo iste teme, kao da ne učimo iz ranijih lekcija. Ono što je danas posebno emotivno je da su došle i porodice trojice novinara da zajedno s nama budu na komemoraciji. S njima smo imali priliku razgovarati u vijećnici i jako sam zahvalan da je porodica nastavala osvještavati kako u ratu stradaju nevina djeca. Kroz fondaciju, koju su napravili i u kojoj svakodnevno rade pomažu djeci, a kroz njihovu fondaciju prošlo je preko 800 djece”, istakao je mostarski gradonačelnik.

Dodao je kako se treba prisjećati događaja iz prošlosti, ali i biti okrenut budućnosti i pokušati naći „svjetlo na kraju tunela, kako bi djeci osigurali svjetlu budućnost“.

Andrea Luchetti, sin poginulog novinara, prisjetio se svog prvog dolaska u Mostar.

“Kao oporodica,smo dugo razmišljali i razgovarali ima li smisla doći ovde, prije svega zbog političkih razloga. Zaključili smo da ćemo doći jer smo se oca mogli prisjetiti i u Italiji, ovde smo zbog vrijednosti koje ovo sjećanje donosi ovom društvu, a to je jedna veća vrijednost”,kazao je je Luchetti.

On je mjesto pogibije svog oca prvi put posjetio prije 17 godina.

“Prvi put sam u ovo dvorište došao 2007. godine, u pratnji Zlatka, dječaka koji je bio skupa s mojim ocem i dvojicom novinara. Dok sam hodao ovim ulicama, izgledalo mi je da se zgrade zatvaraju iznad mene, kako se cijela realnost urušava. 13 godina sam razmišljao o ovom dvorištu (…), ne volim iznositi privatne i lične stvari, ali ovde ih iznosim jer osjećam da sam među braćom, među osobama koje su patile i koje su propatile ono što smo i mi propatili, čak i gore”, kazao je Luchetti.

Trojica novinara Marco Luchetti i dvojica tehničara Dario D’Angelo i Alessandro Oto, iz tršćanskog sjedišta RAI-ja, živote su izgubili 28. januara 1994. godine dok su pisali o djeci, žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji. Trojica novinara su se našla usred artiljerijske vatre u istočnom dijelu Mostaru i stradali su u eksploziji minobacačke granate, pri tome spasivši život dječaka Zlatka Omanovića, koga su zaštitili svojim tijelima.

(Fena)