Decembarski promet industrije u BiH manji za dva posto

Ukupan desezonirani promet industrije u BiH u decembru prošle godine manji je za dva posto u odnosu na novembar. Na domaćem tržištu, zabilježen je pad od 0,7 posto, a na stranom pad od 3,1 posto.

Ukupan promet industrije u BiH u decembru prošle godine, u odnosu na decembar 2022. godine, kalendarski prilagođen, manji je za 12,6 posto. Na domaćem tržištu. zabilježen je pad od 5,4 posto, a na stranom pad od 19 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U decembru, u odnosu na novembar prošle godine, ukupan promet energije veći je za 9,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju ostao je nepromijenjen, dok je promet intermedijarnih proizvoda manji za 0,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za dva posto, a kapitalnih proizvoda za 5,2 posto.

Ukupan promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju u decembru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći za 2,3 posto, dok je promet energije manji za 2,3 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,2 posto, kapitalnih proizvoda za 13 posto, te intermedijarnih proizvoda za 21 posto.

(Fena)