Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama u Bosni lokalno ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 7 sati: Sokolac -11 stepeni, Bugojno i Drvar -8, Livno i Zenica -6, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo -5, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Široki Brijeg, Stolac i Tuzla -4, Doboj i Ivan Sedlo -3, Bjelašnica 0, Gradačac 1, Mostar 3, Neum 4 stepena.

Danas veći dio dana pretežno sunčano vrijeme. Postepeno naoblačenje sa sjeverozapada u poslijepodnevnim satima koje će usloviti u Bosni slabe padavine tokom noći na petak. U nizinama slaba kiša, a u višim područjima slab snijeg.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 5 i 11, na jugu zemlje do 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza i dalje je relativno povoljna.

Stabilne vremenske prilike i sunčani intervali pozitivno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Sa poslijepodnevnim i večernjim satima, opšta slika neznatno će se pogoršati, usljed kratkotrajnog prolaznog pogoršanja, izraženijeg u unutrašnjosti zemlje.

Kod hroničnih bolesnika i meteoropata moguće su blaže reakcije u vidu glavobolje, dekoncentracije, reumatskih bolova i nesanice.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost na dionicama uz rijeke

Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama uz rijeke: Bosnu, Savu, Vrbas i Spreču, na putu Konjic-Jablanica, kao i u pojedinim dijelovima Sarajeva i Tuzle. Poledica se i jutros može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su i radovi na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima, promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)