Hrvatska: Sudije prekidaju “bijeli štrajk”

Udruženje hrvatskih sudja (UHS) donijela je u četvrtak odluku da prekidaju “bijeli štrajk”, odnosno da će prekinuti s mjerama upozorenja tokom kojih rade samo na hitnim predmetima, izjavila je  glasnogovornica sudijskog udruženja Ivana Bilušić.

Odluka je uslijedila nakon što su se predstavnici Udruženja hrvatskih sudija, a potom i Udruženje hrvatskih državnotužilačkih dužnosnika u četvrtak sastala s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom, prenosi Hina.

Sudije i državni tužioci od 22. januara do petka 2. februara ili postizanja dogovora oko plata pravosudnih dužnosnika odgodili sve radnje u prvostepenim i drugostepeim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Odluku je pozdravilo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave, te za iduću sedmicu najavilo nastavak dijaloga s Udruženjem hrvatskih sudija o unapređenju materijalnog statusa.

Ministarstvo je, pozdravivši odluku pravosudnih dužnosnika o prekidu štrajka, podsjetilo da su primanja sudija u mandatu aktuelne Vlade već unaprjeđena 2019. godine povećanjem osnovice za 6 posto i 2023. godine za 13 posto, te korekcijom koeficijenata za pravosudne dužnosnike prvog stepena.

Uz to, dodaje MPU, višestruko su povećane naknade za dežurstva i naknade za upućivanje sudija na viši sud. Time je Vlada pokazala spremnost da o otvorenim pitanjima razgovara s predstavnicima sudske vlasti, ističe Ministarstvo.

(Fena)