Radionica muziciranja na tradicionalnim iranskim instrumentima

U povodu koncerta, koji će u subotu, 10. februara, u mostarskom Narodnom pozorištu upriličiti internacionalna grupa „Bisotun“ iz Irana, u Muzičkom centru Pavarotti članovi ove grupe će održati i radionicu muziciranja na tradicionalnim iranskim instrumenata.

Grupa „Bisotun“, čije ime potiče od mitske planine Bisotun u gradu Kermanšahu, predstavnik je tradicionalne i ritualne muzike zapadnog Irana. Grupa je osnovana 1991. godine i sačinjava je šest članova: Behzad Moradi, Hamidreza Hodžandi, Aref Rustaji, Fateme Karamđani, Mobina Moradi i Ehsan Ansari.

Svrha formiranja ove grupe je upoznavanje sa kulturom i običajima regije Kermanšah, kao i promovisanje i očuvanje od zaborava njenih izvornih zvukova. Jedna od najvažnijih aktivnosti ove grupe je grupno izvođenje rijetkih pjesama sačuvanih od 4. st. po Hidžri do danas, koje su se nekada izvodile samostalno.

Zbog ove aktivnosti, grupa „Bisotun“ je dobila punu pažnju i ohrabrenje profesora i stručnjaka iz ove oblasti, te je učestvovala na različitim festivalima unutar, ali i van Irana.

Radionica muziciranja na tradicionalnim iranskim žičanim instrumentima, te perkusijama i neyu, biće upriličena u Muzičkom centru Pavarotti, u subotu, 10. februara, s početkom u 11,30 sati.

Na radionicu se mogu prijaviti svi zainteresovani muzičari, bez obzira na dob, i to porukom na facebook stranicu Muzičkog centra Pavarotti ili na mail: info@mcpavarotti.com.

Organizator ovih aktivnosti je Iranski kulturni centar u Sarajevu.

(NovaSloboda.ba)