Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji kojom se traži međunarodna istragu o izborima

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u četvrtak na sjednici u Strasbourgu rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom decemarskih izbora u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti direktno učestvovale u prevari birača.

EP poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srbijanska vlast nije spremna primijeniti ključne preporuke u vezi s izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da je bila izravno umiješana u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje kako određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, proizlaze iz izvješća OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hoc misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP.

Euvropski parlament naglašava da se “pregovori sa Srbijom mogu nastaviti samo kada zemlja napravi značajan napredak u reformama, ali i u potpunosti provede preporuke OESS-a i Venecijanske komisije o izbornim uslovima”.

Ocjenjuje se da su parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji 17. decembra “odstupili od međunarodnih standarda i opredjeljenja Srbije za slobodne i poštene izbore zbog uporne i sistemske zloupotrebe institucija i medija od dužnosnika kako bi stekli nepravednu i neopravdanu prednost”.

“Srbiji, kao zemlji kandidatu za članstvo u EU, nedostaju dovoljno primijenjeni osnovni demokratski standardi EU i međunarodni standardi. Pozivaju se vlasti Srbije da osiguraju dovoljno demokratskih garancija za održavanje sljedećih redovnih lokalnih izbora 2024. godine, kao i budućih izbora”, stoji u rezoluciji EP.

Za rezoluciju Europskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon održanih izbora je glasao 461 poslanik, protiv ih je bilo 53 i 43 suzdržanih.

Srbija se danima nakon izbora nalazila u postizbornoj krizi a na neregularnosti u izbornom procesu prva je upozorila opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja”, koja je optužila vladajuće da su izbornim inženjeringom, migracijom birača i dovođenjem glasača iz Republike Srpske, te gradova u Srbiji gdje nisu bili lokalni izbori, narušila izbornu volju u Beogradu.

Na zloupotrebe i nepravilnosti ukazali su i međunarodni posmatrači, a u Beogradu su nakon izbora počeli protesti sa zahtjevom za poništenje i ponavljanje izbora.

(Fena)