Mostar Parking dobio prvu pravnu bitku

Preduzeću Mostar Parking dostavljena je presuda Opštinskog suda u Mostaru u predmetu Milenko Krčum protiv Mostar Parkinga, a koja u potpunosti ide u korist JP Mostar Parkinga.

Milenko Krčum tužio je Mostar Parking zbog izdate dnevne parking karte od 15 KM u zoni II u ulici Kralja Tomislava 7c (Eksperimetnt).

Kroz tužbeni zahtjev, tužilac je iznio kako ga je Mostar Parking uznemiravao u mirnom posjedu s pravom služnosti, odnosno, da Mostar Parking nema pravo naplaćivati parking na parkingu za koji je on izričito tvrdio da je vlasništvo stanara. Tužbeni zahtjev je kroz presudu odbijen.

„Sve i da je tužilac dokazao posjed prava služnosti parkiranja, a što u ovome predmetu nije slučaj, sud ističe da je smetanje posjeda samo ona radnja koja je učinjena neovlašteno, protivpravno, jer je faktičko stanje, pravno zaštićeno, pa se kao takvo ne smije samovlasno mijenjati ili narušavati. U predmetnom postupku, sud nije utvrdio ni protivpravnost postupanja tuženog, jer tuženi svoje ovlaštenje naplate parkinga temelji na Odluci Grada Mostara o načinu organizovanja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta na području Grada Mostara, koja je na snazi (sa svim svojim izmjenama i dopunama)“, stoji u obarazloženju presude.

“Ovo je i svojevrsni početak našeg dokazivanja istine i borbe protiv svih onih koji su se u protekle dvije godine svojski trudili da naštete poslovanju, ugledu preduzeća, kao i ugledu samog direktora. Ovim putem, Mostar Parking najavljuje tužbe protiv aktera medijske hajke i organizacija koje s njima u kolaboraciji sistemski rade na srozavanju kredibiliteta našeg preduzeća”, stoji u saopštenju JP Mostar Parking.

(NovaSloboda.ba)