Koncert tradicionalne iranske muzike u Pozorištu lutaka

U mostarskom Pozorištu lutaka večears, sa početkom u 19,30 sati, održaće se koncert tradicionalne iranske muzike internacionalne grupe „Bisotun“ iz Irana.

Grupa „Bisotun“ predstavnik je tradicionalne i ritualne muzike i pjesama zapadnog Irana, koja je nastala 1991. godine sa kulturnim i istraživačkim ciljem, a ime ove grupe potiče od mitske planine Bisotun u gradu Kermanšahu.

Svrha formiranja ove grupe je upoznavanje sa kulturom i običajima muzike regije Kermanšah, kao i promovisanje i očuvanje od zaborava netaknutih zvukova ove regije u dalekim dijelovima Irana i svijeta.

Pjesme regije Kermanšah koje su se izvodile samostalno, prvi put grupno je izvela grupa Bisotun. Tako je jedna od najvažnijih aktivnosti ove grupe grupno izvođenje starih tanbur pjesama sačuvanih od 4. vijeka po Hidžri do danas, koje najvjerovatnije vuku korijene iz Mehr rituala. Iz tog razloga, ova grupa dobila je pažnju i ohrabrenje profesora i stručnjaka iz ove oblasti, te je učestvovala na mnogim različitim festivalima unutar i van Irana.

Ulaz na koncert je slobodan.

(NovaSloboda.ba)