Mostar: U BiH prvi put održan događaj “Night to Shine” – maturska veče za osobe s invaliditetom

Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama ”Los Rosales” iz Mostara organizovao je u petak naveče ”Night to Shine”, prvi događaj ovakve vrste u BiH, a koji ima za cilj osobama s invaliditetom iznad 18 godina pružiti osjećaj i čari maturske večeri.

”Night to Shine” sponzorisan je od strane Tim Tebow fondacije i u saradnji s američkom organizacijom ”Back2Back”.

“Ovo je prvi događaj ovakve vrste u BiH, matuska veče za osobe s invaliditetom, gdje im se pruža mogućnost da dožive osjećaj maturske večeri, kao što to dožive i ostala djeca. Ovo je za njih jedan poseban događaj”, rekla je Marcie Beckwith, koja je sinoć bilaispred organizacije ”Back2Back” i fondacije Tim Tebow.

”Night to Shine” je događaj koji se organizuje u skoro 50 zemalj širom svijeta, a sinoć mu se prvi put pridružila i Bosna i Hercegovina.

“Tim Tebow fondacija, kao i mnoge druge, organizatori su ovog događaja, a cilj je da se i osobama s invaliditetom pruži mogućnost da budu kraljice i kraljevi maturalne večeri. S partnerima iz ‘Los Rosalesa’ uošte nije bilo teško organizovati ovaj događaj, nevjerovatni su, u organizaciji su uradili razna čuda, a nama je drago da smo tu i da ih podržavamo”, poručila je Beckwith.

Direktorica ”Los Rosalesa” Mirna Mezit istakla je kako su jako ponosni na organizaciju ovog događaja.

”Night to Shine” je maturska veče za naše mlade osobe s invalidtetom iznad 18 godina i jako smo ponosni što se ovakav događaj organizuje u BiH. S nama 50 mladih osoba s invaliditetom s područja Mostara. S nama je i Udruženje ”Vedri osmijeh”, Udruženje ”Sunce”, Udruženje ”Naša djeca”, Dječji dom ”Djeca bez roditeljskog staranja”. Nadamo se da će ovo biti tradicija i da ćemo nastaviti uljepšavati život našim korisnicima”,rekla je Mezit.

Otkrila je kako je među učesnicima vladalo veliko uzbuđenje kad su čuli da će biti dio ovog događaja.

“Vjerujte da je to bilo toliko veselo raspoloženje. Čak smo i roditeljima govorili da im kažu samo dan prije, iako smo s organizacijom morali krenuti znatno ranije. To se, ipak, ne može sakriti, jako su uzbuđeni”, kazala je Mezit.

Na kraju je zahvalila učenicima Srednje politehničke škole Mostar, koji su volonterski ”sredili” večerašnje maturantice i maturante, te ih našminkali.

Događaj je započeo dolaskom limuzinom, šetnjom crvenim tepihom uz velike ovacije okupljenih zaposlenika, roditelja i volontera, a nastavio se plesom i zabavom.

(Fena)