U Hrvatskoj porast konzumacije hemijskih droga i ovisnosti

U Hrvatskoj raste konzumacija hemijskih droga kokaina, amfetamina, ecstasyja, te uzgoj kanabisa, što je, uz ponašajne ovisnosti, kao što su igre na sreću, te konzumaciju alkohola i duhana, glavni problem, koji se pokušava riješiti zajedničkim Akcionim planom za suzbijanje ovisnosti.

“Shvatili smo nužnost promjene pristupa, pa smo po prvi put krenuli zajednički gledati cijeli niz ovisnosti, koje uključuju alkohol, cigarete, kocku, video igre i druge što do sada nije bila praksa, nego je za pojedine ovisnosti postojao poseban nacionalni program”, izjavio je na predstavljanju Akcionog plana djelovanja na području ovisnosti do 2026. pomoćnik direktora HZJZ-a za suzbijanje zloupotrebe droga Željko Petković.

Prema podacima iz 2022. godine, pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo registrovano je 6.078 osoba liječenih zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama, pri čemu je 641 osoba bila na liječenju, javlja Hina.

Zbog ovisnosti o opijatima, na liječenju je bilo 4.741 osoba, od kojih je 138 bilo liječeno prvi put.

Prosječna starost liječenih osoba je 40,8 godina, dok prva eksperimentisanja s drogom kreću u dobi od oko 16,3 godina. U 2022. godini, na liječenju je bilo ukupno 132 maloljetnika. 

Akcionim planom, koji je dio Nacionalne strategije, nastoji se sveobuhvatnije pristupiti problemu ovisnosti i to kroz zajednički rad Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Za samo provođenje Akcionog plana osigurano je 160 miliona eura, većinski iz redovnih sredstava ministarstva i nadležnih zavoda, rekao je Petković.

Akcionim planom će se provoditi i mjere i niz projekata, kojima će se nastojati zadovoljiti tri strateška prioriteta, a to su smanjenje potražnje sredstava ovisnosti, smanjenje dostupnosti droga i povezanog kriminal, te povećanje institucionalnih kapaciteta za efikasnije politike na području ovisnosti.

Petković smatra i kako budućnost nosi nove izazove za cijeli sistem, pri čemu je poseban naglasak stavio na epidemiju fentanila, koja je u SAD-u uzela 110.000 života i koji bi mogao postati novi problem za Evropu. 

(Fena)