Elvedina Muzaferija prvu pobjedu u Evropa kupu posvetila ženama žrtvama nasilja

Elvedina Muzaferija (24) ispisala je danas, u Crans Montani, zlatnim slovima pobjedu u spust trci Evropa kupa. Švicarsko skijalište, na kome je prije godinu osvojila srebrnu, prvu istorijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu ikada, Muzaferijaje danas u drugoj trci slavila s vremenom 1:08.12 i iza sebe ostavila Triciju Mangan (USA) i domaću Deliju Durrer. Na četvrtom mjestu završila je slavna Čehinja Ester Ledecki, koja je za bh.skijašicom kasnila 33 stotinke.

Do pobjede naša najbolja skijašica stigla je sa startne pozicije 34 i upisala 100 bodova, dok je u prvoj spust trci, koja je, takođe, održana jutros u Crans Montani osvojila visoko 7. mjesto s 36 bodova.

Podsjetimo, Muzaferiji je danas vozila prve dvije spust trke FIS Evropa kupa u ovoj sezoni, i s 136 bodova izbila na sedmo mjesto u ukupnom poretku Evropa kupa.

Svoj današnji, istorijski uspjeh, posvetila je svim ženama žrtvama porodičnog nasilja.

“Iako sam danas pobijedila na trci Evropa kupa, što je ujedno i najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu ikada, odnosno prva pobjeda u nekom internacionalnom takmičenju, ne mogu biti tako sretna. Danas je dan žalosti i ovu pobjedu želim posvetiti svim djevojkama i ženama, koje su žrtve porodičnog nasilja. Znajte da sam uz vas i da nikada nije kasno da reagujete”, poručila je Muzaferija.

Sjajna skijašica, zatim se osvrnula na današnje dvije trke, kojima itekako može biti zadovoljna.

“Danas je dan bio dosta dug. Imali smo dvije trke. Prvu trku sam završila na sedmom mjestu s dosta grešaka. Međutim, znala sam da imam drugu priliku i dala sam sve od sebe, iskoristila sam je iako nisam imala najbolji osjećaj dok sam skijala. Znala sam da moram napadati stazu i nakraju se to isplatilo. Zaista sam sretna da mogu, u sedmici kada je 40. godina Olimpijskih igara u Sarajevu, ostvariti istorijski rezultat za Bosnu i Hercegovinu”, kazala je Muzaferija, dodajući da se raduje narednim trkama u Crans Montani, koje će voziti u okviru Svjetskog kupa, saopšteno je iz njenog PR tima.

Svjetski kup u brzim disciplinamazažene, nastavlja se 17. i 18. februara u istom mjestu.

(NovaSloboda.ba)