Umjereno do pretežno oblačno s kišom

Jutros u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme s kišom u većini područja.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Sokolac 6, Ivan Sedlo 7, Livno 9, Banja Luka, Bugojno, Gradačac, Sanski Most 10, Bihać, Doboj, Sarajevo, Srebrenica 11; Mostar, Prijedor, Široki Brijeg, Trebinje, Zenica 12, Bijeljina 13, Tuzla 14, Neum 16 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme s kišom u većini područja. Na jugu zemlje se očekuju intenzivnije padavine, praćene pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar umjeren sa jakim udarima južni. Prema kraju dana vjetar postepeno slabi.

Dnevna temperatura vazduha od 10 do 16, u sjevernim područjima Bosne do 19 stepemni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Slično kao i prvog dana vikenda, uz nepovoljne biometeorološke prilike.

Pri tome će opšta slika biti lošija u Hercegovini i zapadnoj Bosni, ponajviše zbog izraženije nestabilnosti i povremeno jačeg juga u prijepodnevnim satima.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu nervoze, glavobolje, dekoncentracije.

U drugom dijelu dana, sa slabljenjem južine, biće malo ugodnije u cijeloj zemlji, a tegobe kod osjetljivih osoba trebale bi se umanjiti.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom kolovozu, oprez zbog jakih udara vjetra

Jutros se u Bosni i Hercegovini saobraća po mokrom kolovozu, a upozoravamo i na povremeno jake udare vjetra. Ovako vrijeme pogoduje učestalim odronima kamenja na kolovoz. Magla smanjuje vidljivost na putnom pravcu Glamoč-Mlinište. Frekvencija vozila je slabijeg inteziteta, ali tokom prijepodnevnih sati očekujemo pojačan intezitet saobraćaja ka ski centrima. Molimo vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da obavezno koriste sigurnosni pojas.

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su radovi i na magistralnim putevima: Grude-Vitina, Čevljanovići-Nišići i Rača-Bijeljina, a na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja radova na sanaciji magistralnog puta Bosanska Gradiška-Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice-Nova Topola izmijenjen je režim u saobraćanju.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)