Počelo obilježavanje 47. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru

Obilježavanje 47. godina uspješnog rada, razvoja i djelovanja Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru započelo je u ponedeljak sjećanjem na pistorijske osobe i velikane, Džemala Bijedića i Midhada Hujdura Hujku.

Projekcija filma u znak sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića i Midhada Hujdura Hujke, te polaganje cvijeća na njihovu spomen bistu, odnosno spomen ploču, su prve u nizu aktivnosti obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, koje će trajati do 17. februara.

Univerzitet nosi naziv po Džemalu Bijediću – Mostarcu, koji je bio bh. političar i peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije i smatra se jednim od najuticajnijih Bošnjaka 20. vijeka, a smješten je na Univerzitetskom sportsko-rekreacionom centru “Midhad Hujdur Hujka”.

“Današnji dan je, pored sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića, po kome je naš Univerzitet dobio ime, koje ponosno nosi, posebno posvećeno sjećanju na lik i djelo dobitnika Zlatnog ljiljana i nosioca Ordena oslobodilačkoga rata Midhada Hujdura Hujke, koji je bio simbol poštenja, hrabrosti i odbrane ne samo ovog dijela na kome se univerzitetski kampus nalazi nego i Mostara i domovine”, rekla je, uz ostalo, rektorica Univerziteta prof. dr. Alena Huseinbegović.

Kako je najavljeno, programom obilježavanja godišnjice, u utorak, 13. februara biće otvarena Sportska dvorana ”Sport i zdravlje” na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, a istim povodom, u saradnji s Unijom studenata, biće održan turnir u stolnom tenisu.

Svečana sjednica Senata Univerziteta je najavljena  za 14.februar u Centru za kulturu Mostar i Univerzitet će ugostiti brojne zvanice iz akademskog i društveno-političkog života. U okviru Svečane sjednice, rektorica Univerziteta prof. dr. Alena Huseinbegović će dobitnicima uručiti rektorove nagrade i priznanja Univerziteta.

Pro mocija izdavačke djelatnosti, te naučno-istraživačkih i međunarodnih projekata bićeupriličena u četvrtak, 15. februara, dok je petak predviđen za promociju doktora nauke Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Kao finalna aktivnost kojom će se zaključiti program obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta je svečana promocija i dodjela diploma, koja će biti održana u subotu, 17. februara u Sportskoj dvorani Sjeverni logor.

(Fena)