Preminuo novinar Petar Luković

Srbijanski novinar i jedan od najznačajnijih autora u medijima s prostora Jugoslavije Petar Luković preminuo je u ponedeljak u Beogradu u 73. godini poslije duge i teške bolesti, saopštila je porodica.

Važio je za jednog od najboljih medijskih autora u regiji i poslijeratni kritičar situacije u zemljama nastalim raspadom SFR Jugoslavije.

Luković je rođen 21. januara 1951. godine u Kraljevu, gimnaziju i mašinski fakultet završio je Beogradu, a novinarsku karijeru je započeo 1976. godine kao novinar dnevnika “Duge”.

Pisao je za mnoge novine i časopise u regiji, poput „Džuboksa”, „Mladosti”, „Poleta”, „Nedelja”, „Nedjeljna Dalmacija”, „Politike”, „Oslobođenja”, „Naše Borbe” „Vjesnika”, „Rok 82” i „Rok”.

Karijeru muzičkog kritičara okrunio je knjigom “Bolja prošlost – Prizori iz muzičkog života Jugoslavije 1940-1989”, koju je objavio 1989. godine.

Bio je glavni i odgovorni urednik portala „E-novine”, pisao je i za  radio je za beogradski sedmični list „Vreme”, gde je u jednom periodu bio i zamjenik glavnog urednika.

Za hrvatski satirični sedmičnjak „Feral Tribune” pisao je od osnivanja 1984. godine, a sarađivao je s časopisima „Reporter” iz Beograda, „Dani” iz Sarajeva i „Mladina” iz Ljubljane.

Bio je glavni urednik časopisa „X Zabava”, a smrt ga je zatekla na mjestu glavnog urednika portala XXZ magazin.

Objavio je i tri knjige: „Bolja prošlost“, „Ćorava Kutija“ i „Godine raspada – hronika srpske propasti“.

Nagradu „Dragiša Kašiković” je dobio 1994. godine, a nagradu dnevnika “Danas” „Staša Marinković” 2001. godine, prenosi Hina.

Za počasnog građanina Sarajeva bio je proglašen 2010. godine.

(Fena)