Pretežno oblačno s kišom i pljuskovima

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša pada u sjevernim i zapadnim područjima Bosne i lokalno po Hercegovini.

Temperature vazduha izmjerene u 7 sati: Bjelašnica -2 stepena, Ivan Sedlo, Livno i Sokolac 3, Bugojno i Zenica 4, Drvar, Sarajevo i Srebrenica 6, Gradačac i Trebinje 7, Bihać, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg i Tuzla 8, Banja Luka, Bijeljina i Mostar 9, Stolac 10, Neum 12 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima.

Vjetar slab, prije podne južnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever i sjeverozapad.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 7 i 12, na jugu zemlje do 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Opšta slika je relativno nepovoljna.

Prijepodnevni sati uz nestabilnije vremenske prilike i južno strujane, pri čemu bi se tegobe kod osjetljivih osoba mogle pojačati.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

U drugom dijelu dana, izraženije sa noćnim satima, slabljenjem i odmicanjem pogoršanja, biometeorološke prilike u cijeloj zemlji djelimično će se popraviti i biće ugodnije.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, uz umjerenu frekvenciju vozila. Nešto kasnije očekujemo pojačan intezitet saobraćaja, posebno u gradckim zonama.

Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Glamoč-Mlinište i Vitez-Novi Travnik. Upozoravamo na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da obavezno koriste sigurnosni pojas.

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su radovi i na magistralnim putevima: Grude-Vitina, Čevljanovići-Nišići i Rača-Bijeljina, a na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja radova na sanaciji magistralnog puta Bosanska Gradiška-Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice-Nova Topola izmijenjen je režim u saobraćanju.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)