Sjeverna Mitrovica: Kosovski Srbi protestuju zbog odluke o ukidanju dinara

Savez penzionera kosovskih Srba organizovaće danas u 12 sati protestno okupljanje u Sjevernoj Mitrovici kao bi skrenuli pažnju na položaj srpske zajednice nakon što je odlukom Centralne banke Kosova o uvođenju eura u platni promet ukinuto plaćanje srpskim dinarima.

Takva je odluka CBK pojačala zabrinutost srpske zajednice jer plate i penzije iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupovinu i prodaju, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje odluke jer smatra da bi mogla imati negativan uticaj na kosovske Srbe.

“Treba uputiti poruku svjetskoj javnosti kako nema opstanka i ostanka Srba na Kosovu ako se ta odluka provede do kraja. Opstanak vezujem za političku opciju, ali ostanak je vezan za primanja, za ekonomiju i osnovne životne uslove kako bi ostali na Kosovu”, kazao je predsjednik Saveza penzionera kosovskih Srba Vesko Stojković.

Zabrinutost zbog takve odluke su službenim saopštenjima istakli State Department i Evropska unija ukazujući na posljedice koje bi odluka CBK-a o ukidanju dinara u platnom prometu mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, kojih desetine hiljada primaju dinarske plate i penzije posredstvom trezora Srbije.

Washington je pozvao Kosovo “da se trenutno odgodi primjena odluke, dok se ne ispune zadovoljavajuće procedure u skladu s evropskim standardima” i “dok se stanovništvo ne informiše dovoljno o tome kako će se provoditi tranzicija”, uz duži prelazni period.

U nedelju su u četiri opštine na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, osvanuli grafiti s natpisom “Kad se vojska na Kosovo vrati, Sjeverna brigada živi”, a zamjenik direktora policije za regiju sjever Veton Elshani rekao je da je tužilaštvo pokrenulo postupak, ali je, za sada, nepoznato ko ispisuje takve grafite.

Kosovska Vlada je organizacije Sjeverna brigada i Civilna zašita proglasila terorističkim, a prištinski mediji prenose kako ove dvije organizacije djeluju na sjeveru Kosova i broje na stotine pripadnika iz redova srpske zajednice.

Takvi su se grafiti na sjeveru Kosova pojavili nakon odluke o ukidanju srpskog dinara i nakon što su kosovske vlasti krajem januara zatvorile sedam privremenih opštinskih organa koji, paralelno s kosovskim, rade u sistemu Srbije.

Današnje proteste podržala je i Srpska lista, koja je pozvala građane da podrže penzionere na protestu protiv odluke o suspenziji dinara na Kosovu.

Kosovski premijer Albin Kurti ističe da Kosovo nije zabranilo dinar, kao što nije zabranilo ni dolar, ni funtu, ni švicarski franak.

“Jedina razlika je u tome što novac od 1. februara ne može prelaziti granicu u vrećama, kao što to ne može ni u jednoj demokratskoj državi, već može dolaziti preko bankovnih računa, podizati se u eurima“, kazao je Kurti.

Kurti smatra da najnovija odluka Centralne banke Kosova štiti građane od organizovanog kriminala, trgovine oružjem i pranja novca, jer je dosadašnji način prenosa novca preko granica omogućavao kriminalnim grupama da primaju ilegalno uvezeni novac i tako jačaju svoj uticaj na narod, zastrašuju mase i ohrabruju kriminalce.

(Fena)