Nastavnički fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” otvorio sportsku dvoranu

Nastavnički fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić“ u utorak je organizovao svečanost povodom otvaranja rekonstruisane sportske dvorane za potrebe nastavnog procesa.

Dvorana je opremljena po najvišim standardima, a izgradnju i opremanje, osim Nastavničkog fakulteta, pomogli su i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grad Mostar.

Dvorana je, prema riječima dekana Nastavničkog fakulteta Ekrema Čolakhodžića, samo jedan u nizu koraka pri realizaciji vizije ove ustanove.

“Studenti će od sads imati mnogo bolje uslove za rad, a novootvoreni objekat je zamišljen da bude i mjesto okupljanja i vannastavnih aktivnosti studenata. Sretni smo što smo projekat doveli do kraja, a još sretniji što na njemu nećemo stati, već nastaviti i dalje ulagati u infrastrukturu, te tako studentima i nastavnom osoblju omogućiti bolje uslove za rad”, rekao je Čolakhodžić te dodao kako se kreće i u nove projekte.

Čolakhodžić je izjavio kako je Univerzitet zadržao ulogu nositoca društvenog razvoja Grada Mostara i Hercegovine.

“Vizija Nastavničkog fakulteta je da postanemo traženi studij na kome se promovišu visoke etičke vrijednosti, odgovornost prema čovjeku, društvenoj zajednici i prirodi. naglasak stavljamo na razumijevanje i poštivanje različitosti, njegujući toleranciju i kulturu dijaloga. Otvoreni smo za sve koji prihvataju nastavni program, kodeks ponašanja i etiku”, poručio je dekan Nastavničkog fakulteta.

Prorektor za međunarodnu suradnju Univerziteta Riad Novaković ukazao je Strategiju razvoja Univerziteta, koja predviđa unaprijeđenje infrastrukture, te razvoj kapaciteta i potencijala. Dio strategije je i dvorana za “Sport i zdravlje“, otvorena danas.

“Rekonstrukcijom dvorane smo poboljšali uslove nastavnog procesa, te stvorili mjesto na kome studenti mogu provoditi slobodno vrijeme i organiovati sportske manifestacije. Moram i ovom prilikom zahvaliti donatorima i prijateljima koji su podržali projekat”, rekao je Novaković.

Naredni projekat je izgradnja sportskih terena i pratećih objekata u centralnom dijelu kampusa Univerziteta, a Grad Mostar je osigurao početna sredstva u iznosu od 600 hiljada KM.

Današnji događaj organizovan je u sklopu obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”.

(Fena)