Pretežno oblačno

Jutros u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne je zabilježena kiša, a na planinama snijeg.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -4 stepeni, Ivan Sedlo 2, Sokolac 3, Drvar 4, Bihać, Bugojno, Livno, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo, Srebrenica, Zenica 5, Banja Luka, Široki Brijeg, Tuzla 6, Trebinje 7, Bijeljina, Gradačac, Stolac 8, Mostar 10, Neum 11 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne povremeno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima, a na planinama sa slabim snijegom. Poslije podne, smanjenje naoblačenja u Hercegovini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 6 do 12, na jugu do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Loše vrijeme, praćeno vjetrom i padavinama, kod hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba.

Usljed slabljenja južine, te povremenog sjevernog strujanja, osjećaj hladnoće, takođe, će biti nešto izraženiji tokom dana, u odnosu na protekli period.

Temperature, mada u blagom padu, ipak će i dalje zadržati natprosječne vrijednosti.

Poželjno je posvetiti više pažnje oblačenju i ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, a vidljivost je zbog magle smanjena na putevima Glamoč-Mlinište i Ripač-Vrtoče, kao i na širem području Čapljine. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Na brojnim dionicama povećana je opasnost od odrona, a izdvajamo puteve: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf, Bugojno-Kupres, Kladanj-Vlasenica, Simin Han-Kalesija, Turbe-Karanovac i Sarajevo-Foča, kao i prevoje Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje).

Zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most iz pravca Ključa, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su i radovi na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja radova na sanaciji magistralnog puta Bosanska Gradiška-Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice-Nova Topola izmijenjen je režim u saobraćanju.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)