Ambasada SAD: Čovićeva podrška ratnom zločincu Valentinu Ćoriću je sramotna

Ambasada SAD u BiH oštro je osudila prisustvo predsjednika HDZ-a Dragana Čovića na promociji knjige presuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića, navodeći da je takav potez “sramotan” i predstavlja “anatemu evropskim vrijednostima koje on navodno zastupa”.

“Dragan Čović se prije dva dana ponosno hvalio opredjeljenjem za ‘izgradnju evropske BiH za sve’. Dragan Čović je juče uveče na promociji knjige u Mostaru odlučio da javno oda počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od članova zloglasne ‘šestorke Herceg-Bosne’, koju je Haški tribunal osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Javno iskazivanje podrške gospodina Čovića osuđenom ratnom zločincu je anatema evropskim vrijednostima koje on navodno zastupa i koje tvrdi da podržava. Javna podrška i veličanje osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u “evropskoj BiH za sve”.

Sramotno je ponosno učešće Dragana Čovića na manifestaciji u čast osobe odgovorne za toliko strašnih zločina.

Činjenica da je događaj održan u jednoj od navodnih zajedničkih kulturnih institucija Grada Mostara doprinosi uvredi žrtava. Lideri koji ispovijedaju privrženost evropskim vrijednostima trebaju voditi primjerom, a ne tako što će odavati počasti ratnim zločincima i ponovno otvarati stare rane, stoji u objavi Ambasade SADa na X platformi.