Sarajevo domaćin Svjetskog seniorskog prvenstva u hokeju na ledu treće divizije

Svjetsko seniorsko prvenstvo u hokeju na ledu Divizije III – grupe B održaće se od 23. do 29. februara 2024. godine u dvorani „Mirza Delibašić“ u sklopu centra Skenderija, saopšteno je iz Hokejaškog saveza BiH.

Nakon odlično ocijenjene organizacije Svjetskog seniorskog prvenstva treće divizije 2023. godine, i ove godine je Hokejaškom savezu BiH pripala čast da prvenstvo organizuje u glavnom gradu. Posebnost ovoj prilici daje i obilježavanje 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a ovim četvrtim po redu hokejaškim turnirom Savez će zaključiti Mjesec hokeja u Sarajevu.

Sarajevo će biti domaćin reprezentacijama, koje se takmiče u okviru treće divizije – grupe B na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu. Učesnici na ovom prvenstvu su reprezentacije Sjeverne Koreje, Bosne i Hercegovine, Kineskog Hong Konga, Singapura, Irana i Filipina.

Prema sadašnjem rankingu, naša reprezentacija se nalazi na 48. mjestu svjetskih selekcija u hokeju na ledu. Seniorska hokejaška reprezentacija BiH je nakon osvojenog srebra u diviziji IIIB prošle godine napredovala za dva mjesta.

Od protivnika s kojima će susresti naša reprezentacija, Kineski Hong Kong je mjesto iznad nas, Sjeverna Koreja, Filipini i Iran zauzimaju 56, 55 i 54. mjesto, dok je Malezija na 52. mjestu.

Hokejaški savez BiH kontinuirano radi posljednjih 15 godina na popularizaciji hokeja na ledu u Sarajevu i BiH. U 2022. godini bili smo domaćini U18 Svjetskog prvenstva na kojem je BiH osvojila zlatnu medalju kao debitant i tako izborila viši rang. Zahvaljujući uspješnoj organizaciji na tom takmičenju IIHF je povjerio organizaciju Svjetskog seniorskog prvenstva 2023. godine, kada naši reprezentativci osvajaju historijsko drugo mjesto. U januaru ove godine, Skenderija je bila domaćin U20 Svjetskog prvenstva i svjedočili smo nevjerovatnim utakmicama naših juniora koji su sa četiri pobjede izborili zlato i prelazak u višu diviziju. Iz Saveza pozivaju sve da i na predstojećem prvenstvu podrže našu reprezentaciju i da zajedno svjedočimo novim uspjesima i medaljama.

Ukupno će na prvenstvu biti odigrano 15 utakmica, a naši hokejaši će prvi susret odigrati 23. februara protiv Irana, a zatim protiv Kineskog Hong Konga (24. februara), te protiv Filipina (26. februara) i Singapura (27. februara). Prvenstvo će zatvoriti susret reprezentacija Bosne i Hercegovine i Sjeverne Koreje 29. februara. Sve utakmice naših hokejaša igraju se od 20 sati.

Naš državni tim očekuju naporne i teške utakmice, ali uz pomoć publike i samog duha dvorane „Mirza Delibašić“ nadamo se da će nizati pobjede i time ostvariti veliki uspjeh. Ulaz na sve utakmice je besplatan i iz saveza pozivaju građane i ljubitelje zimskih sportova da podrže Ledene Zmajeve.

Pripremne utakmice seniorske reprezentacije pred predstojeće Svjetsko prvenstvo igraće se u ponedeljak, 19. februara od 19 sati i u utorak, 20. februara sa početkom u 11,30 sati. U sportskom centru Skenderija, ugostićemo austrijski klub UHT Dukes Graz.

Na širem spisku se nalazi 26 igrača. Reprezentacija BiH, pod vođstvom selektora Kanađanina Ross Macleana, okupila se prije deset dana, kada su i počeli sa priprema. Na užem spisku će se naći 18 imena uz dva golmana.

Ulaz na pripremne utakmice je besplatan i iz Saveza pozivaju publiku da i ova dva dana uživaju u najbržem sportu na svijetu.

(NovaSloboda.ba)