Tirana: Demonstranti gađali zgradu albanske Vlade molotovljevim koktelima i kamenjem

Hiljade demonstranata okupilo se sinoć ispred sjedišta albanske Vlade u Tirani na protestu tokom koga su gađali zgradu vlade molotovljevim koktelima i kamenjem optužujući aktuelnu vlast za umiješanost u organizovani kriminal i korupciju.

Protest je organizovan u povodu 20. februara 1991. godine, kada su prodemokratski demonstranti srušili kip dugogodišnjeg albanskog komunističkog diktatora Envera Hoxhe, a nakon što je  čelniku albanske opozicije Saliju Berishi određen kućni pritvor.

Tokom protesta, pripadnici opozicione Demokratske stranke optužili su albanskog premijera Edija Ramu za nepotizam i korupciju, a pripadnici interventne policije osiguravali su ured albanskog premijera.  

​Berisha, protiv koga se vodi istraga zbog korupcije, demonstrantima se obratio putem videolinka, optuživši vladu Edija Rame za najgoreg neprijatelja egzistencije albanskih građana.

“Danas pred sobom nemamo simbole diktature utemeljene na marksističko-lenjinističkoj doktrini, nego se suočavamo s novom vrstom diktature, koja se temelji na sprezi vlasti s kriminalom, pretvaranju glasanja u kriminal i kriminala u glasanje i trgovinom stotinama tona droge i narkoeura”, rekao je, između ostalog, Berisha, prenose Reporteri.

Berisha je aktuelnog albanskog premijera Edija Ramu usporedio s bivšim diktatorom Enverom Hoxhom istakavši kako je Rama koncentrisao sva ovlaštenja u svojim rukama i želi Albaniju bez opozicije.

Sali Berisha, koji je bio albanski premijer od 2005. do 2013. godine, odbacio je optužbe ističući kako je glavni cilj Edija Rame ušutkati protivnike dok tužilaštvo u Tirani još nije odlučilo hoće li podići optužnicu protiv Berishe ili je odbaciti.

(Fena)