Grad na Neretvi vraća Mostarce iz svijeta: Lokalna zajednica podržala investicije dijaspore

U Mostaru su predstavljeni prvi korisnici zajedničkih grant sredstava Grada Mostara i Vlade Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog projekta “Diaspora Invest”. Riječ je o kompanijama Logika d.o.o. i ITAM Services d.o.o., koji će kroz ovu podršku osigurati otvaranje novih radnih mjesta i prilike za nova ulaganja.

“Grad Mostar uspješno razvija program podrške dijaspori, kojim se podstiču ulaganja u lokalnu zajednicu i pravi korak naprijed u odnosu sa našim ljudima širom svijeta. Grad Mostar na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, intenzivirao je aktivnosti koje imaju za cilj predstaviti investicionipotencijal Mostara i podržati investicije, kako lokalne tako i van granica Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući saradnji sa USAID-om, u procesu smo implementacije niza aktivnosti okrenutih upravo prema dijaspori. Komunikacijskom i programskom sinergijom pokazujemo kako Grad Mostar ne zaboravlja svoje Mostarce i Mostarke te da smo bili i ostajemo zajednica koja za njih uvijek ima otvorena vrata. Radimo na tome da iskoristimo mogućnosti prenosa znanja, otvorimo prilike za domaće preduzetnike pri izlasku na međunarodno tržište koristeći sve veze koje imamo vani za razvoj našeg grada”, poručila je Ines Ćorić, savjetnica za razvoj gradonačelnika Grada Mostara.

Potpisivanje ugovora, važan je iskorak za mladog inžinjera Samira Zagorčića, koji živi na relaciji Austrija-Mostar, te ukazuje da je ovo znak potvrde povjerenja lokalne zajednice u njihov proizvod. Samir je rođeni Mostarac, koji je na studiju u Austriji stekao zvanje dipl. ing. elektrotehnike u oblasti mikroelektronike. Kompanija koju vodi, ITAM Services, već postiže sjajne rezultate.

“Naša kompanija je specijalizovana za pružanje usluga unutar inžinjerskog segmenta, fokusirajući se na testiranje poluvodiča, poznatih i kao mikročipovi ili integrirani krugovi (IC-ovi). Ključna ekspertiza firme leži u osiguravanju kvaliteta i pouzdanosti ovih ključnih komponenti, posebno budući da se široko koriste u visokotehnološkim uređajima s niskim potrebama za energijom. ITAM Services uglavnom sarađuje s klijentima iz SAD-a i Evropske unije, pružajući svoje precizne usluge testiranja različitim industrijama, osiguravajući besprijekornu integraciju poluvodiča u najsavremenije tehnologije. Ovaj grant će nam osigurati sufinansiranje nabavke opreme za testiranja i računara”, pojašnjava Zagorčić.

Ali, Zagorčić nije jedini. Marino Margeta je rođen i odrastao u Mostaru prije nego što se odlučio za studij u Njemačkoj, gdje je stekao diplome iz elektrotehnike i računarstva. Nakon rada u njemačkim kompanijama, odlučio se vratiti u Mostar i iskoristiti svoje iskustvo i kontakte kako bi pokrenuo posao. Osnovao je Logiku d.o.o., s fokusom na softverska rješenja 2021. godine. U manje od tri godine ,narasli su na 14 zaposlenika, pružajući usluge softverskog razvoja i inženjersko outsourcanje klijentima u Njemačkoj i drugim zemljama EU-a.

“Logika se etablirala kao preferirani pružalac IT usluga klijentima u sektorima finansija, arhitekture i inženjeringa, uglavnom u Njemačkoj. Portfelj tvrtke ne obuhvata samo tradicionalne IT usluge, već se proteže i na arhitektonske i inženjerske usluge izvan firme, još jedan dokaz naše prilagodljivosti i predanost ispunjavanju promjenjivih zahtjeva svojih klijenata”, dodaje Marino.

Primjera mostarske dijaspore koja se vraća u svoj kraj već ima mnogo, a Mostarci su, u saradnji s USAID-om, već radili na aktivnostima posredovanja pri izvozu za domaće kompanije, prenosu znanja i uključivanju mladih u razvojne aktivnosti.

“Predstavljanje prvih korisnika programa ‘Dijaspora Invest’ označava ključan korak u ostvarivanju našeg cilja – vraćanja Mostaraca iz svijeta i podsticanja investicija u naš grad. Upravo ovaj program, koji grad Mostar provodi u saradnji s USAID-om, svjedoči o našoj posvećenosti stvaranja boljih uslova za kvalitet života u Gradu Mostaru, jačanju veza s našom dijasporom i kreiranju prilika za naše sugrađane širom svijeta. Ovo je tek početak. Grad Mostar svakako će nastaviti intenzivirati svoje aktivnosti usmjerene prema dijaspori i podsticanju investicija, uvjereni kako ćemo zajedničkim snagama ostvariti napredak i prosperitet za sve naše građane, a posebno motivisati mlade ljude da se vrate u svoj Grad i da zajedno gradimo bolju budućnost”, naglasio je gradonačelnik Kordić.

Nekada su priče o investicijama dijaspore bile izuzeci, sitni pozitivni primjeri u odnosu na dominantnije trendove odlaska. Danas, ovakvim programom, Grad Mostar daje svoj doprinos i šalje jasnu poruku: “Vrijeme je da mi kao zajednica pokažemo kako možemo okrenuti stvari u drugom smjeru”.

Samirova i Marinova priča su potvrda toga.

(NovaSloboda.ba)