Muzaferijin tim nakon otkazivanja trka u Val di Fassi: Razočarani smo, put u finale otežan

Uprkos naporima organizatora, da ovog vikenda osiguraju sve što je potrebno za održavanje Super – G utrka za žene u italijanskoj Val di Fassi, obe trke otkazane su pod obrazloženjem “više sile”. Najbrže skijašice svijeta u Audi FIS Ski World Cupu, a među njima i Visočanku Elvedinu Muzaferiju, dočekale su velike količine snijega, i danas dodatno gusta magla.

Prvu trku ovog vikenda Muzaferija je trebala startati 25., što bi značilo i najbolji startni broj u ovoj disciplini do sada. Subotnja trka je otkazana, a za naredni dan najbolja bosanskohercegovačka skijašica izborila je startni broj manje. Međutim, otkazivanje takmičenja 24. i 25. februara donijelo je novo razočarenje većine skijašica, a u bh. timu posebno, jer je riječ o veoma važnim trkama pred samu završnicu Svjetskog kupa.

 “Razočarani smo jer otkazivanje ovih “trka definitivno otežava naš posao kvalifikacija za finale u Super-G disciplini. Razumijemo i da je skijanje takav sport i da ne možemo ništa promijeniti. Istina je i da su organizatori dali sve od sebe da pripreme stazu, ali ona se nije mogla dovesti na nivo da bude sigurna i ista za sve takmičarke”, naveli su iz bosanskohercegovačkog tima.

Dodali su kako još ima šanse da se jedan Super-G premjesti u Kvitfjell, što bi većina takmičarki i htjela.

“Čak i ako se to ne desi, Elvedina je spremna dati sve od sebe u preostaloj Super-G utrci u Norveškoj, i uz malo sreće kvalifikovati se u finale discipline u Saalbachu”, naveli su iz njenog tima.

Brze discipline sele u Kvitfjell gdje aktuelni takmičarski kalendar donosi jedan spust i jedan Super-G.

Muzaferija je u drugom dijelu sezone ušla u sjajnu formu i prikupila ukupno 102 boda u Svjetskom kupu. U disciplini Super-G osvojila je 33 i 69 bodova u spustu.

U ukupnom poretku disciplina, trenutno zauzima 29. i 23. mjesto i ima izgledne šanse za konačni plasman među najboljih 25 u obje discipline.

(Fena)