UIO BiH: Oduzete cigarete sa markicom Kosova

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje su na dvije lokacije koje pokriva regionalni centar Tuzla oduzeli veću količinu cigareta i duhana koji nisu bili obilježeni na zakonski propisan način. Akciznom markicom Kosova bilo je obilježeno ukupno  4.093 kutija cigareta, a radi se o krijumčarenoj akciznoj robi. Oduzeto je i 97,5 kg sitno rezanog duhana i 358kutij ručno motanih cigareta. Predmetna roba oduzeta je od šest fizičkih lica, saopšteno je iz UIO BiH.

U carinskoj ispostavi Tuzla bila je prijavljena za uvozno carinjenje pošiljka, u kojoj su se nalazili elektronski uređaji. Nakon što su službenici UIO izvršili detaljan pregled teretnog motornog vozila, pronađena je i privremeno oduzeta skrivena i krijumčarena roba. Radilo se o 384 kutije dodatka za ishranu „kolagen Crux“.

Prilikom detaljnog pregleda jednog autobusa koji je ulazio u Bosnu i Hercegovinu ovlašteni službenici UIO su  pronašli i privremeno oduzeli skrivenu i neprijavljenu robu. Riječ je o konzolama za igrice i čipovima.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procijenjena je na iznos od 115.200 KM.

Protiv učinilaca opisanih nezakonitosti će biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje. 

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade u BiH putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.

V. B.

(NovaSloboda.ba)