Inicijativa građanki/na Mostara promoviše rodno senzitivni jezik i afirmativne mjere u ostvarivanju ravnopravnosti polova u Ustavu BiH

Inicijativa građanki/na Mostara, u saradnji s Inicijativom Građanke za ustavne promjene, u nedelju je provela aktivnost usmjerenu ka podizanju svijesti građana o neophodnosti rodno senzitivnog pristupa i afirmativnih mjera u procesu ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini.

U okviru ove aktivnosti, članice Inicijative građanki/na Mostara su dijelile letke o platformi ženskih prioriteta za Ustavne promjene, ističući ključne elemente rodne ravnopravnosti koji bi trebali biti integrisani u Ustav BiH. Jedan od ključnih aspekata, koje Inicijativa Građanke za ustavne promjene naglašava, je potreba za rodno senzitivnim jezikom unutar ustavnih tekstova.

S obzirom na to da je trenutni Ustav BiH napisan isključivo u muškom rodu, žene su nevidljive unutar njega, što direktno doprinosi diskriminaciji i neravnopravnosti spolova. Upravo iz tog razloga, Inicijativa Građanke za ustavne promjene zagovara uvođenje rodno senzitivnog jezika u Ustav, kako bi se osigurala adekvatna reprezentacija i zaštita prava svih građanki. Pored toga, „Platfroma ženskih priorteta za Ustavne promjene“ ističe važnost afirmativnih mjera kao sredstva za ispravljanje postojećih nejednakosti i osiguranje stvarne ravnopravnosti polova. Ove mjere su ključne u osiguravanju jednakih mogućnosti i pristupa resursima za sve građane, bez obzira na pol.

Konačno, Platforma jasno definiše ravnopravnost polova kao potpunu zabranu direktnih i indirektnih oblika diskriminacije nad ženama, te promovisanje jednakih mogućnosti i prava za sve članove društva.

Uzimajući u obzir ove ključne aspekte, Inicijativa građanki/na Mostara i Inicijativa Građanke za ustavne promjene nastavljaju svoj rad u borbi za rodnu ravnopravnost i promjene u okviru koje će osigurati pravednost i inkluzivnost za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.

(NovaSloboda.ba)