Pretežno oblačno s kišom i jačim pljuskovima

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša je registrovana u većem dijelu zemlje.

Temperature vazduha izmjerene u 7 sati: Bjelašnica -1 stepen, Drvar i Ivan Sedlo 8, Bihać, Prijedor i Sanski Most 9, Banja Luka, Sokolac i Srebrenica 10, Bugojno, Doboj, Livno i Široki Brijeg 11, Bijeljina, Gradačac i Trebinje 12, Sarajevo 13, Neum i Zenica 14, Mostar 15, Tuzla 16 stepeni..

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme s kišom i jačim pljuskovima.

Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima južnog smjera. Poslije podne vjetar će oslabiti.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 10 i 17 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Pogoršanje praćeno padavinama uzrokovaće izraženije tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata.

Nešto izraženiji osjećaj hladnoće, usljed nižih temperatura i većeg sadržaja vlage u vazduhu, mogao bi loše djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima i astmatičare.

Poželjno je povesti računa o primjerenom oblačenju i umanjiti aktivnosti, naročito tokom jutra.

Opšta slika, sa djelimičnom stabilizacijom, biće povoljnija u drugom dijelu dana.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

Zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila na dionici autoputa Bosanska Gradiška-Laktaši (u mjestu Jurkovica), saobraća se  usporeno.

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se vozi po mokrom ili vlažnom kolovozu, a zbog jakih udara vjetra upozoravamo na opasnost od odrona kamenja na kolovoz, kao i na oboreno granje i drveće. Tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju saobraćaja, posebno u gradskim zonama. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da obavezno koriste sigurnosni pojas.

U toku su radovi na rušenju tunelske cijevi na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, zbog čega je saobraćaj na ovoj dionici obustavljen. Predviđeno je da radovi traju do kraja ovog mjeseca, a za to vrijeme putnička i teretna vozila do 20 tona koriste alternativni pravac Trnovo-Grebak-Ustikolina-Foča. Putnička vozila, kao i teretna vozila do 12 tona mogu koristiti i pravac Sarajevo- Rogatica- Ustiprača- Goražde-Foča.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 12 tona ukupne dozvoljene mase saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 12 tona saobraćaj obustavljen.

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su radovi na ulazu u Neum (Stolac-Neum), zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na postojeću obilaznicu (Dubrovačka ulica).

Sanacioni radovi izvode se i na magistralnim putevima Grude-Vitina i Rača-Bijeljina, kao i na ulazu u Bosansku Gradišku, a na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, jednom trakom.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)