Danas je 21 mjesec od terorizma na Partizanskom spomen groblju: U istragu uključiti FUP i državne policijske agencije

Danas 14. marta, navršava se 21 mjesec od terorističkog čina, koji su neofašisti izvršili na Partizansko spomen groblje u Mostaru – Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Policija i dalje šuti ili bolje reći ne djeluje. Istraga je i dalje u toku, kažu. Tužilaštvo i dalje, takođe, šuti. Vlast šuti i daje lažna obećanja, a Nacionalni spomenik BiH i od nebrige se urušava, navodi se u saopštenju UABNOR-a Grada Mostara.

“Da ovo jeste isključivo političko pitanje, uvjerila nas je i nedavna krađa spomenika Brucea Leeaiz gradskog parka, gdje, takođe, nema video nadzora i okolnosti su vrlo slične sa onima na Partizanskom spomen groblja. Jedina razlika  je što su Bucea ukrali jedan ili dva čovjeka, a na Partizanskom spomenn groblju morala je, po obimu obavljenog nedjela, djelovati značajno veća grupa.

Za Partizansko spomen groblje i nakon 21 mjesec od posljednjeg terorizma izvršenog na njemu i 32 godine od prvog nema nikakvih rezultata. Jasno je da se ovo pitanje ne želi riješiti. To je, takođe, jasno i iz činjenice se ovo remek djelo Bogdana Bogdanovića i neodržavanjem zapušta i čeka da vrijeme učini svoje.

Dodamo li da ništa ili skoro ništa od silnih obećanja javno izgovorenih nakon posljednjeg ataka na ovaj spomenik nije realizovano jasno nam je da postoji političko saučesništvo da se nastavi sa daljom degradacijom Bogdanovićevog djela.

Godinama insistiramo da Grad, Kanton i Federacija propišu kako i ko upravlja ovim, uz Stari most, najatraktivnijim turističkim potencijalom Mostara i stavi ga u ponudu grada. Međutim, i to se odugovlači, baš kao da se čeka da zub vremena učini svoje.

Zato tražimo, po ko zna koji put insistiramo, molimo, da se u rješavanje ovih pitanja, dok nije kasno, hitno uključi Federalna policija i državne policijske agencije”, navodi se u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)