Evrope House predstavlja: Izložba Foto BiH koja spaja postojeće i poziva nove talente

Evrope House, u saradnji sa Asocijacijom za umjetničku fotografiju u BiH, Foto-video klubom Vlter i Foto klubom Mostar, predstavio je sarajevskoj publici izložbu Foto BiH 2023, koja prikazuje odabrane najbolje radove bh umjetničke fotografije. Nakon premijere u Mostaru, gdje je ujedno i obilježeno pokretanje Foto kluba Mostar, izložba je otvorena u Evrope House u zgradi Vječne vatre u Sarajevu.

Ferdinand Koenig, šef Ureda za komunikacije Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u prisustvu brojnih zvanica otvorio je izložbu te istakao značaj kulture i umjetnosti u promociji i poštivanju zajedničkih evropskih vrijednosti.

“Bosna i Hercegovina posjeduje iznimne talente i stoga se zahvaljujem našim partnerima što su ih predstavili u Europe House. Sretan sam što Evrope House u svakom pogledu postaje mjesto koje slavi umjetnost, kulturu, dijalog i razmjene. Evrope House je otvoren prošlog oktobra upravo s ovim ciljevima i sretan sam što se naši planovi ostvaruju”, dodao je Koenig.

Godišnja izložba bh. fotografije donosi nagrađivane i najbolje fotografije članova ovog udruženja te ohrabruje zaljubljenike u fotografiju i nove nade bh umjetnosti.

Zlatko Dukić, predstavnik Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, pozvao je publiku da promatra odabrana djela, izabrana od više 120 nominiranih fotografija i uoče jedinstveni talenat autora. 

“Pozivam vas da zadržite pažnju, zastanete i zagledate se u umjetničke fotografije koje nam poklanjaju autori iz Trebinja, Tuzle, Sarajevo i Banjaluke. Veći broj radova nudi mogućnost zasebne priče, uključujući portrete, pejsažnu fotografiju i ljudi u pokretu”, rekao je Dukić.

Zenir Šuko, član Foto-video kluba Valter, zahvalio se na mogućnosti da se na najljepši način predstave radovi organizacija i njihovih članova koji ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

“Zahvaljujem se i kolegama iz Foto kluba Mostar koji su nas ovde okupili, a koji je ponovo okupio umjetnike iz Mostara, kako bi zajedno radili zaista lijepe stvari”, dodao je Šuko.

Vođeni idejom za pružanje motivacije i podrške mladim umjetnicima, entuzijastični fotografi iz Mostara pokrenuli su  Foto Klub Mostar u nadi da će ova nova platforma podstaknuti dijalog i uspješniju saradnju bh fotografa.

Izložbu umjetničke fotografije građani mogu posjetiti od ponedjeljka do petka od 09,00 do 18,00 sati u Evrope House, Maršala Tita 62 u Sarajevu do 3. aprila 2024. godine.

Evrope House je dugoročni komunikacijski projekat Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koji zamjenjuje EU info centar u BiH, sa centralnim uredom u Sarajevu (Evrope House) i mrežom Europe House info pointa širom Bosne i Hercegovine. Kao projekat, Evrope House  pruža informacije o programima, projektima, institucijama i politikama Evropske unije, kao i o odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Aktivnosti Evrope House uključuju organizaciju informativnih i inspirativnih događaja širom BiH, s ciljem promocije evropskih vrijednosti u BiH.

(NovaSloboda.ba)