Mostarski učenici od otpada napravili inovacije

Učenici 22 osnovne škole s područja Mostara, u okviru projekta „Mostar – Prostori koji pokreću“, priredili su izložbu radova i instalacija izrađenih od materijala kao što su boce, čepovi, vrećice, stiropor, drvo i papir.

Maid Maksumić iz Udruženja građana „Nešto više“ rekao je da su na izložbi predstavljeni kreativni i jedinstveni radovi s ciljem da se potakne svijest građana Mostara o gorućem problemu – upravljanje otpadom.

“Malim koracima trebamo krenuti prema izazovu. Svjesni smo da imamo kojekakvih problema s odlaganjem otpada, ali ukoliko mi kao pojedinci ne krenemo nešto raditi sami, sumnjam da će nam biti bolje. Ako kroz ovu izložbu napravimo mali korak naprijed, ostvarili smo cilj”, rekao je Maksumić.

Nastavnica biologije Četvrte osnovne škole Alma Čolak kazala je kako ova škola puno pažnje posvećuje ekologiji.

Dodaje kako na ovaj način promovišu ekološka rješenja, kako za grad, tako i za državu, naglasivši da učenici uživaju praviti nešto novo, ali i učestvovati u praktičnom radu.

Na ovom događaju, učenici Četvrte osnovne škole predstavili su ekološka rješenja, poput zelenih krovova, solarnih panele, reciklaže vode, biogas, selektiranje otpada i vjetrenjače, te su na taj način, po riječima učenice Emine Ćorić, prikazali kako se otpad može reciklirati.

Karla Hrstić iz Osnovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” dodala je kako je njena ekološka sekcija napravila maketu škole s par inovacija, kao što su solarni paneli, zeleni krovovi i solarno drvo koje planiraju uvesti u budućnosti.

“Sada imamo kompostište i vrt iz koga smo uzimali proizvode da bi napravili domaći deterdžent. Imamo i gumu koju su naši učenici napravili od otpada koga su nalazili na putu do škole”, kazala je Karla.

Učenici Osnovne škole Cim od otpada su napravili stolni fudbal. Učenik Franjo Džidić rekao je kako je postolje napravljeno od stare palete, a podloga za teren od starih vrata od ormara.

“Igrači su napravljeni od limenki i starih boca jogurta koje pije naša pedagogica. Cijevi su od strujnih vodova, reflektori od kutije za jaja. Gol smo napravili od žice za ptice, ograda je od kartona. Odlučili smo se za ovaj projekat, jer su svi drugi većinom radili makete. Naš rad je jedinstven”, rekao je učenik Franjo.

Prezentacija realizovana je u organizaciji Udruženje građana „Nešto više“, u okviru projekta „Mostar – Prostori koji pokreću“, koji je podržan sredstvima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

(Fena)