Huseinbegović: Zadovoljstvo je vraćati  Mostaru i njegovim vrijednostima, pogotovo u ovo mubarek vrijeme mjeseca ramazana

Jednosatnim koncertom, održanom u sali Univerzitetsko-sportsko rekreativnog centra „Midhad Hujdur Hujka“, brižno odabranim numerama Eldin Huseinbegović iznova je probudio osjećaje ponosa i dostojanstva brojne mostarske publike što imaju priliku odabrane dane mjeseca ramazana obilježavati u darovima slobode i punini svog identiteta.

Izborom ilahija, kasida i autorskih pjesama, Huseinbegović je na prefinjen umjetnički način odao priznanje Gradu Mostaru, njegovoj viševjekovnoj tradiciji otvorenosti i njegovim ljudima, koje su, kako je naglasio, na njega ostavile upečatljiv utisak još kad se prvi put susreo sa tom neponovljivom atmosferom i ambijentom.

„Svaki čovjek koji prolazi ovim gradom, a Mostar je prepun takvih, ostavlja važne tragove poput nevidljivih niti. Hvala Bogu ja sam se davno ‘upleo’ u te niti i dan-danas mi čini čast i zadovoljstvo vraćati se Mostaru i njegovim vrijednostima, pogotovo u ovo mubarek vrijeme mjeseca ramazana“, kazao je Huseinbegović. 

Osim ilahija i kasida, interpretirao je i neke od svojih poznatih pjesma, za koje kaže da su crtice sretnog života.

„Te pjesme ne odstupaju ni od povoda ni od tematike, jer imaju posebnu poruku koju želim podijeliti sa publikom. Možda će se na repertoaru naći i koja sevdalinka. Koncert smo prilagodili njima i volio bih da kroz ove pjesme jedni drugima darujemo najljepše poruke i da završimo sa osjećanjima vedrine i ponosa“, rekao je Huseinbegović, istaknuvši da se kroz ovakav pristup najbolji način poslati poruku dobrote, važnosti pravilno odgojene emocije u svim civilizacijskim i kulturološkim kontekstima.

Za svoje pjesme kaže da nisu samo pjesme, već kratke životne priče koje imaju važne poruke dobrote i prefinjenosti.

„Znamo da je pjesma izuzetno važan medij, a živimo u svijetu u kojem mnogi kroz pjesmu i ne žele ljudima baš dobro. I znamo da svaka pjesma koju nam ljudi šalju utiču i na našu unutrašnjost“, akcentirao je Huesinbegović.  

I zato je važno, zaključio je na kraju, da se i kroz pjesmu prijenose lijepe emocije, jer to i jeste puna odgovornost  muzičara i smisao njihovog  javnog angažmana.

(NovaSloboda.ba)