SIPA u akciji „Index“ slobode lišila šest lica

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u operativnoj akciji „Index“, realizovali pretrese poslovnih, stambenih objekata i pokretnih stvari na  13 lokacija i slobode lišili šest lica, saopšteno je iz SIPA-e.

Lica lišena su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će u zakonskom roku odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U pretresima koji su realizovani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, 24.000 eura i 20.000 konvertibilnih maraka, računari i drugi predmeti koji mogu postupiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini. 

Pretresi  su realizovani po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko–dobojskog kantona, Bosansko – podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko – neretvanskog kantona.

M. N.

(NovaSloboda.ba)