OKC Abrašević i Kostart predstavljaju izložbu „Retrospektiva – 20 godina OKC Abrašević“

OKC Abrašević i platforma Kostart, povodom obilježavanja 20. rođendana od obnove rada i progresivne ideje mostarskog Abraševića, organizuju izložbu „Retrospektiva – 20 godina OKC Abrašević“, kojom žele podsjetiti, vizuealnom i auditivnom arhivskom građom, na neke trenutke iz protekle dvije decenije održavanja „mosta na suhom“, generisanja prostora za nezavisnu i omladinsku kulturu.

Mostar, koji je ime dobio po zanimanju čuvara mostova, mostari, u svom urbanom dijelu ima devet mostova koji spajaju dvije obale. Most kao arhitektonska jedinica, građevina ima očiti materijalni i ekonomski značaj, jer spaja dvije obale. Zbog svoje urbane važnosti most kao pojam je dobio svoju filozofsku i literarnu dimenziju kroz simboliku povezivanja ljudi. Zbog toga OKC Abrašević često koristi sintagmu „Most na suhom“, ali za razliku od mosta koji fizički spaja dvije obale, ovaj „most na suhom“, koji se nalazi na nekadašnjoj prvoj liniji fronta, na Bulevaru, spaja ljude različitih ideja i misli, ali različitih u odnosu na ustaljeni, postojeći poslijeratni narativ koji ne daje prostora za progres.

Abrašević je u tom pogledu izbjeglički kamp za osobe koje se ne uklapaju u trenutni društveni sisteu i koji postaju svojevrsni kulturni apartidi. Upoređivati OKC Abrašević sa izbjegličkim kampom nije uvreda ni prema centru, a ni prema izbjeglicama po definiciji.

„Centar je kroz dvadeset godina postojanja bio sigurno mjesto za osobe koje društvo odbacuje nazivajući ih ‘pederima’ zato što je seksualni identitet tabu tema, za osobe koje društvo odbacuje nazivajući ih ‘mješancima’ zato što etnički identitet teško probavlja fluidnost etničkih identiteta, osobe koje društvo odbacuje nazivajući ih ‘sotonistima’ zato što slušanje i produciranje određenih muzičkih žanrova nije prijemčljivo mainstream uhu, za osobe koje društvo odbacuje nazivajući ih ‘narkomanima’ zato što vizualni izgled i modni izričaj ne podliježu standardima malograđanštine, za osobe koje društvo odbacuje nazivajući ih ‘klošarima’ zato što se okupljaju kod ruševine.

OKC je zamišljen kao mjesto koje njeguje slobodnu misao, otvoren za sve ljude bez obzira na vjersku, etničku, nacionalnu, religijsku, seksualnu i rodnu pripadnost. Profilirao se kao laboratij za umjetničke eksperimente u kojima amateri mogu postati profesionalci, a profesionalci se mogu podsjetiti što je bit amaterizma. Postao je učionica jer njeguje prosvjetiteljske ideje, plesni podij za one željnih plesa, slušaonica za one željne alternativnog zvuka. Oaza za sve putnike namjernike koji se žele okrijepiti“, navode iz OKC „Abrašević“.

Otvaranje izložbe je 19. marta u 18 sati, a 20. i 21. marta izložba se može posjetiti od 10 – 12 sati, te od 14 do 18,30 sati.

Događaj je besplatan, a podržan je kroz BH Telecom i projekat „Mostar – Prostori koji pokreću“.

(NovaSloboda.ba)