Finska najsretnija zemlja na svijetu

Finska je ostala najsretnija zemlja na svijetu sedmu godinu zaredom, a njeni nordijski susjedi Švedska, Danska i Island, takođe, su zadržali svoje mjesto u prvih 10, prema godišnjem izvještaju o sreći objavljenom u srijedu.

Ali, rastuće nezadovoljstvo, posebno među mladima, dovelo je do pada drugih zapadnih zemalja na indeksu pod pokroviteljstvom UN-a, pri čemu su Sjedinjene Američke Države i Njemačka ispale iz prvih 20, po prvi put od prvog izdanja izvještaja prije više od deset godina.

Njihovo mjesto su zauzeli Kostarika i Kuvajt na 12, odnosno 13 mjestu, dok su istočnoevropske zemlje Srbija, Bugarska i Latvija prijavile najveći porast sreće.

Afganistan, pogođen humanitarnom katastrofom od kako su talibani ponovo preuzeli kontrolu 2020. godine, ostao je na posljednjem mjestu.

U istraživanju se tražilo od ljudi u 143 zemlje i teritorije da procijene svoj život na skali od nula do 10, uzimajući u obzir faktore kao što su BDP po glavi stanovnika, socijalna podrška, očekivani zdrav životni vijek, sloboda, velikodušnost i korupcija.

Njegovo objavljivanje poklapa se sa Međunarodnim danom sreće 20. marta.

(Fena)