Konstituirajuća sjednica srbijanskog parlamenta opet bez glasanja o Brnabić

Konstituirajuća sjednica srbijanskog parlamenta završena je i u utorak bez glasanja o izboru dosadašnje premijerke Ane Brnabić za predsjednicu parlamenta, koju je za tu dužnost predložila vladajuća Srpska napredna stranka (SNS).

Uz brojne svađe i uzajamne optužbe vladajućih i opozicije, povremeno uz naguravanje i na rubu fizičkog sukoba, izostalo je i glasanje za podpredsjednike parlamenta i članove radnih tijela.

Nastavak sjednice zakazan je za srijedu u 10 sati, prenosi Hina.

Konstituirajuća sjednica 14. saziva Skupštine Srbije počela je 6. februara potvrđivanjem poslaničkih mandata i polaganjem zakletve, uz negodovanje i protivljenje opozicije koja tvrdi da su izbori održani 17. decembra 2023. godine pokradeni i da sastav Skupštine Srbije, a psoebno grada Beograda, ne odražava stvarnu volju građana.

Poslije potvrđivanja mandata, nastavak sjednice bio je zakazan za 11. marta ali je veče prije početka predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštioda će biti odgođena dok se poslaničke grupe ne dogovore o kadrovskim rješenjima za skupštinska tijela.

Nakon dva odgađanja, konstituisanje parlamenta nastavljeno je u ponedeljak.

Ana Brnabić jedina je kandidatkinja za čelno mjesto parlamenta, a njen izbor se ne dovodi u pitanje, jer SNS, s koalicionim partnerima, ima uvjerljivu parlamentarnu većinu.

(Fena)