Ponekad obline, ponekad izuzetno šlank

“Idealna slika” ženskog tijela? Kako se to promijenilo za 120 godina

01 Nijedna žena nije savršena? Pogled na posljednjih 100 godina pokazuje koliko ovi ideali mogu biti promjenjivi. Naš zaključak: Svaka žena je savršena!

Mnoge žene jure za idealnom slikom ženskog tijela kojoj žele da odgovaraju – ponekad i cijeli život. Ali, šta je zapravo idealno? Odgovor na to se prilično promijenio u prošlom vijeku!

Kako žene moraju izgledati ovih dana da bi se smatrale posebno atraktivnim, prisutnije je nego ikada u doba društvenih medija. Odavno znamo da je često više izgleda nego stvarnosti – pozdrav iz Photoshopa! Jer, koja je žena savršena? A ipak, previše ih teži tome…

02 Ilustracija pet različitih ženskih tipova tijela, svaki u kombinaciji s geometrijskim oblikom koji simbolizira odgovarajući tip tijela

Šlank? Obline? Senzualno? Sportski? Slika savršene žene se stalno mijenja. Ipak, ovo nije fenomen našeg vremena: zapravo, oduvijek je postojalo “idealno” žensko tijelo koje je trenutno u modi i za kojim moramo juriti. Sam ideal se, međutim, stalno mijenja – samo u posljednjih 120 godina mijenjao se iznova i iznova. Vrijeme je da se osvrnemo.

U posljednjih 120 godina, žene su bukvalno prolazile kroz sito i rešeto: dok se raskošno tijelo s punim grudima i dalje smatralo lijepim sve do prelaza vijeka 1900. godine, ideal je počeo da se mijenja od tada do 1920.ih: male grudi su bile popularne, duga kosa je ustupila mjesto čarlstonskim bobovima, a umjesto korzeta, žene svijeta sada su nosile sve kraće, usko krojene haljine. Čak i uz konstataciju da je pušila cigarete, sada je bilo jasno: žene su se afirmisale u muškom svijetu i postale više androgene. To su, takođe, željeli da iskažu svojim tijelima.

03 Šest žena koje se drže za ruke i gledaju prema moru. Stoje na pijesku, što ukazuje na plažu. Sve žene nose bijelu ili svijetlu ljetnu odjeću. Stoje leđima okrenute kameri

Kako izgleda idealno žensko tijelo? Jedno je sigurno: uvek drugačije! Pogledajte kako se ideal promijenio za 120 godina.

Sredinom vijeka, vamp se vratio. Marilyn Monroe, Liz Taylor, Brigitte Bardot: senzualnost je ponovo bila popularna – u obliku uskih struka i raskošnih grudi, napučenih usana i duge kose, haljina koje grle figuru i cipela s visokom potpeticom. Protivprijedlog nije dugo čekao: Twiggy, mršava manekenka iz Londona, utjelovila je tip poput djeteta, potpuno bez oblina – i bila je izuzetno uspješna. Ovi različiti tipovi pojavljuju se iznova i iznova u posljednjih nekoliko decenija: ponekad je to Claudia Schiffer, koja predstavlja reinkarnaciju Brigitte Bardot, ponekad je Kate Moss, koja snažno podsjeća na Twiggy – a danas nam Kim Kardashian pokazuje da je ona jedna od njih. preobimna zadnjica odiše nečim seksipilnim.

Kako bi se promjena u idealnoj slici mogla bolje predstaviti nego u: upravo, slikama?

04 Brigitte Bardot bila je jedan od velikih seks simbola 50.ih i 60.ih. Ali. njen izgled nije uvijek bio u trendu! Sve više ljudi vodi kampanju za tjelesnu pozitivnost. Sjajan pokret, kao i njegova osnovna poruka: Dobri smo baš ona,o kako i izgledamo!

Kao dio ovog pokreta, plus-size modeli posljednjih godina mogu sve više da se afirmišu. Međutim, povećava se i broj snažnih žena, koje više ne žele da im se govori kako bi to trebale izgledati.

(msn)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)