Napretkova sedmica kulture: Izložbom fotografija obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

Otvaranjem izložbe fotografija autorice Darije Delić pod nazivom ”Nebo”, u povodu Svjetskog dana osoba s Down sindromom, u srijedu uveče nastavljena je Napretkova sedmica kulture.

Autorica Daria Delić, mlada djevojka s Down sindromom, u izjavi za Fenu, otkrila je da joj je trebalo dugo vremena kako bi uslikala sve fotografije.

“Želim da svi budu sretni zbog mene. Radila sam kombinaciju slika od koje je došla i velika izložba. Drago mi je da je ovde veliki broj ljudi i da su me podržali”, poručila je Daria.

Podpredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka rekao je kako prvi put sarađuju s Udruženjem za Down sindrom Mostar i kako na ovaj način obilježavaju i njihov dan: 21. mart.

“Predložio sam da ovo bude tradicija i da ubuduće, u sklopu Napretkove sedm kulture, predstavljamo sadržaj koga radi Udruženje za Down sindrom Mostar, a kako bismo i na ovaj način bili inkluzivni i ovo društvo činili boljim”, poručio je Landeka.

Govoreći o izložbi, voditelj galerije Dalibor Nikolić rekao je da su od ukupno 1.300 fotografija odabrali njih 60, koje tretiraju nebo kao motiv. Kako je pojasnio, jedan dio fotografija napravljen je s tla, dok je drugi dio fotografisan iz aviona.

“Samo postavljanje pmatrača pozicionira ispod neba i u nebo. Samo jedna fotografija na ovoj večerašnjoj izložbi ne prikazuje nebo, nego sakralni trenutak unutar kojega možemo vidjeti nagovještaj Uskrsa”, dodao je Nikolić.

Direktor Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosačs Danijel Vidović izrazio je zadovoljstvo što su, kao ustanova, na ovaj način mogli dati mali obol ovoj, kako je rekao, istorijskoj izložbi.

“Na ovaj način, pomičemo granice i povećavamo svijest da su i osobe s poteškoćama u razvoju među nama i da trebamo raditi na njihovoj inkluziji, povećavati svakodnevno nivo njihove uključenosti u društvo i na taj način pomicati granice u pozitivnom smislu. Drago mi je da smo i mi dio te priče”, zaključio je Vidović.

Napretkova manifestacija nastavlja se u četvrtak nastupom Ansambl ”Fugato” iz Zenice, koji izvodi srednjovjekovnu muziku.

Ansambl, koga čini osam muzičara, kroz špansku, francusku i italijansku srednjovjekovnu muziku traga i za muzikom tvrđava Bosne i Hercegovine u kome je pronašao svoj podij za vlastiti izražaj.

Koncert će se održati u Galeriji kraljice Katarine Kosača s početkom u 19 sati.

(Fena)