Rusija uhapsila četvoricu osumnjičenih za ubistvo 93 osobe u koncertnoj dvorani u blizini Moskve

Rusija je uhapsila 11 osoba, među kojima četvoricu osumnjičenih naoružanih napadača, u vezi s pucnjavom u kojoj su ubijene 93 osobe u koncertnoj dvorani u blizini Moskve, saopćio je Kremlj u subotu.

Navodi se da je čelnik službe sigurnosti FSB Aleksandar Bortnikov izvijestio predsjednika Vladimira Putina da su među privedenima “četvorica terorista” i da služba radi na identifikaciji njihovih saučesnika.

Ruski Istražni komitet saopštio je da je broj poginulih porastao na 93 u napadu u kome su u petak maskirani naoružani ljudi otvorili vatru iz automatskog oružja na posjetioce koncerta u blizini glavnog grada.

Ruski poslanik Aleksandar Hinštajn kazao je da su napadači pobjegli u vozilu marke Renault, koje je uočila policija u regiji Brijansk, oko 340 kilometara jugozapadno od Moskve u petak naveče i oglušili se o instrukcije da se zaustave.

Rekao da su dvojica uhapšena nakon potjere automobilima, a dvojica su pobjegla u šumu. Iz saopštenja Kremlja, izgleda da su i oni kasnije privedeni.

Hinštajn je izjavio da su u automobilu pronađeni pištolj, okvir za jurišnu pušku i pasoši iz Tadžikistana. Tadžikistan je većinski muslimanska centralnoazijska država, koja je nekada bila dio Sovjetskog Saveza.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad, najsmrtonosniji u Rusiji od opsade škole u Beslanu 2004. godine.

Pucnjava se desila u petak uveče u Crocus City Hallu, koncertnom prostoru zapadno od Moskve, gdje je trebao nastupiti rok bend iz sovjetskog doba.

Potvrđeni snimak prikazuje ljude kako zauzimaju svoja mjesta u sali, a zatim jure prema izlazima dok je višestruka paljba odjekivala uz vriskove posjetilaca. Drugi snimak prikazuje naoružane muškarce kako pucaju na grupe ljudi. Neke žrtve su ležale nepomično u lokvama krvi.

“Odjednom iza nas začulo se nešto nalik na rafalnu paljbu – ne znam šta”, izjavio je Reutersu jedan svedok, koji je tražio da mu se ne objavi ime.

“Počeo je stampedo. Svi su potrčali do pokretnih stepenica. Svi su vrištali, svi su trčali”, kazao je svjedok.

(Fena)