Danas u Sarajevu ispraćaj na vječni počinak velikana pisane riječi Abdulaha Sidrana

Velikan pera, jedan od najistaknutijih predstavnika književne scene Bosne i Hercegovine Abdulah Sidran, čovjek čiji trag osta ugraviran za sva vremena u bh. kulturnoj baštini, danas će u Sarajevu biti ispraćen na vječni počinak.   

Dženaza Abdulahu Sidranu biće klanjana danas u 15,40 sati nakon ikindije namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Sidran će biti ukopan u haremu Ferhadija džamije, dok će tevhid biti proučen istog dana poslije ikindije namaza u Ferhadija džamiji.

Prethodno će u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u 12 sati, biti upriličena komemoracija posvećena toj književnoj i ljudskoj gromadi.

Abdulah Sidran rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu, a nakon duge i teške bolesti preminuo je 23. marta u 80. godini života.

Ostaće upamćen kao scenarista filmova “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića. Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Neka od njegovih književnih djela su: “Bolest od duše”, “Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva”, “Zašto tone Venecija”, “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, “Sarajevski tabut”, “Morija”, “Pjesme poslije rata” i brojne druge.

(Fena)