Lana Pudar i Nemanja Bilbija najuspješniji sportisti Mostara u 2023. godini

Izbor najuspješnijih sportista, sportskih kolektiva i sportskih radnika u 2023. godini održan je sinoć u dvorani Queen hotela Mepas.

Priznanja su se dijelila u 16 različitih kategorija. Ovaj put, čast da bude predsjednik žirija je imao Enver Marić, legendarni golman Veleža, Schalkea, reprezentacije Jugoslavije.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić uručio je priznanje najboljem sportisti za proteklu godinu Nemanji Bilbiji (HŠK Zrinjski), dok je priznanje najboljoj sportistkinjii Lani Pudar (KVS Orka) uručio predsjednik Upravnog odbora Sportskog saveza Ekrem Čolakhodžić.

Nagrada za najuspješniji mostarski klub pripala je HŠK Zrinjski, a istu je uručio predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, akademik Izet Rađo.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić dodijelio je priznanje za najbolju žensku ekipu za Ženski fudbalski klub Emina.

Damir Đedović iz KVS Orka proglašen je za najboljeg trenera, dok je priznanje za najboljeg sportskog radnika dobio Dragan Palameta, predsjednik STK Mostar.

Najbolji junior je Danis Haramandić iz Kluba vodenih sportova Orka, a Korina Džidić (Judo klub Borsa) najbolja je juniorka za 2023. godinu. Najuspješnija muška mlada ekipa je HŠK Zrinjski, dok je najuspješnija ženska mlada ekipa ŽKK Zrinjski 2010.

Iz Judo kluba Herceg dolaze najuspješniji kadet Ivan Miličević i kadetkinja Gabriela Raič. U konkurenciji mlađih kadeta priznanja su dobili Nikola Dankić (Judo klub Herceg) i Ina Marić (Judo klub Borsa).

Posebna priznanja istaknutim sportašima, sportskim radnicima, klubovima i pojedincima dobili su:
– STK Mostar za ostvareni rezultat (Osvojeno Prvenstvo i Kup BIH u sezoni 2022/23)
– Plesni klub Mo Stars (Klub je u 2023 godini organizovao Internacionalni Mediteran open dance)
– Anđela Talić (priznanje za promociju triatlona i akvatlona)
– Teniski klub Mostar (priznanje za sportsku manifestaciju godine, organizaciju Davis Cup meča BiH – Njemačka)

Nagrade za životno djelo dobili su: Marinko Ferenc dugogodišnji trener u Sveučilišnom plivačkom klubu Zrinjski i Enver Kukuruzović nekadašnji džudista JK Hercegovac, kasnije član JK Mostar, trener, sudija i instruktor.

(NovaSloboda.ba)