Pretežno oblačno

Jutros u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 2 stepena, Sokolac 4, Bugojno, Drvar, Sanski Most, Zenica 6, Bihać, Prijedor 7, Banja Luka, Ivan Sedlo, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 8, Gradačac 9, Bijeljina, Doboj, Mostar, Široki Brijeg 10, Livno 11, Trebinje 12, Neum 16 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana povremeno slaba kiša ili lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Tokom noći kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju širom zemlje. Intenzivnije padavine na jugu i jugozapadu.

Vjetar prije podne slab, a poslije podne i u noći umjeren, povremeno sa jakim udarima, južni.

Dnevna temperatura vazduha od 16 do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Biometeorološka prognoza nepovoljna je za veći dio zemlje.

Jačanje juga, izraženija naoblaka i padavine, kod hroničnih bolesnika uzrokovaće tegobe, pretežno u vidu reumatskih i bolova na mjestu povreda, glavobolje, promjene raspoloženja, iscrpljenosti.

Poželjno je ne pretjerivati sa oblačenjem i redukovati aktivnosti.

Opšta slika, uz izraženiju nestabilnost, dodatno će se pogoršati sa noćnim satima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na učestale odrone, kao i na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle.

Prema najavama izvođača radova, danas do 12 sati u funkciji je dionica magistralnog puta M-17 Nemila-Topčić Polje. Nakon toga, ova dionica se ponovo zatvara, a saobraćaj preusmjerava na alternativne pravce.

U toku su radovi na rušenju tunelske cijevi na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, zbog čega je saobraćaj na ovoj dionici obustavljen. Predviđeno je da radovi traju do kraja ovog mjeseca, a za to vrijeme putnička i teretna vozila do 20 tona koriste alternativni pravac Trnovo-Grebak-Ustikolina-Foča. Putnička vozila, kao i teretna vozila do 12 tona mogu koristiti i pravac Sarajevo- Rogatica- Ustiprača- Goražde-Foča.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 12 tona ukupne dozvoljene mase saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 12 tona saobraćaj obustavljen.

Zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most iz pravca Ključa, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilazni pravac.

U toku su i radovi na ulazu u Neum (Stolac-Neum), zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na postojeću obilaznicu (Dubrovačka ulica).

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Jablanica-Potoci, Tarčin-Raštelica, Žepče-Zenica, Čevljanovići-Nišići, Grude-Vitina i Bijeljina-Rača, kao i na sjevernom ulazu u Mostar, te na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)