U Srbiji potraga za nestalom dvogodišnjom djevojčicom, aktiviran alarm

Srbija je po prvi puta aktivirala alarm Amber Alert u potrazi za dvogodišnjom djevojčicom iz okoline Bora, čiji nestanak je prijavljen u utorak, a SMS s porukom “Pronađi me” na mobitele su dobili svi korisnici u mrežama tri mobilna operatera.

Djevojčica Danka Ilić nestala je u utorak oko 13,45 sati u Banjskom Polju kod Bora, ima smeđu kosu, smeđe oči i visoka je oko 85 centimetara, navodi se u objavi “Pronađi me”.

Sistem “Amber Alert”, koji postoji u više država, omogućava brzo distribuiranje informacija svim građanima, kada policija procijeni da bi to objavljivanje pridonijelo pronalasku nestale djece. Srbija je u maju usvojila takozvani Tijanin zakon, kojim je omogućena primjena tog sistema, uspostavljenog u oktobru prošle godine.

Potraga je pokrenuta juče popodne, na terenu su policija, vatrogasci-spasioci, pripadnici Gorske službe spašavanja i jedinice Žandarmerije s psima-tragačima, lovci i brojni građani. U potrazi za djevojčicom koriste se i helikopteri i dronovi s termovizijskim kamerama.

Policija i volonteri idu od zgrade do zgrade ne bi li pronašli neki trag koji će pomoći u potrazi za nestalom djevojčicom, a provjeravaju se i napušteni objekti, izvijestila je danas Radio-televizija Srbije.

Svi vlasnici vikendica u naselju pozvani su da dođu i otvore ih kako bi se ti objekti detaljno pretražili i otklonila svaka sumnja.

Lokani mještani strahuju da je neko djevojčicu možda oteo i automobilom odvezao u nepoznatom pravcu, pa policija zbog toga provjerava sva vozila na nekoliko punktova postavljenih na tom području.

Usvajanje tzv. Tijaninog zakona srbijansko pravosuđe je, među ostalim, ukinulo kaznu zatvora od 30 do 40 godina i uvelo doživotni zatvor za najteža krivična djela počinjena prema maloljetnim osobama. Donošenje zakona je inicirao Igor Jurić, čija je petnaestogodišnja kćer Tijana oteta, silovana i ubijena 2014. godine.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloljenom ili nemoćnom osobom i trudnicama. Taj prijedlog Fondacije “Tijana Jurić” peticijom je poduprlo oko 160.000 građana.

Sistem Amber Alert je uspostavljen u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je djevojčica Amber Rene Hagerman kidnapovana, silovana i kasnije nađena ubijena 1996. godine, podsjeća Hina.

(Fena)