Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u srijedu naveče je obustavilo pretragu terena, nakon 27 sati detaljnje potrage za dvogodišnjom djevojčicom iz okoline Bora ,čiji nestanak je prijavljen u utorak, kada je u Srbiji prvi put aktiviran međunarodni alarm “Amber Alert”.

Pretraga je obustavljena nakon što svi dosadašnji rezultati i saznanja ukazuju da se djevojčica ne nalazi na pretraženom području površine od oko 10 četvornih kilometara, saopštio je MUP.

Policija, dodaje se, “nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti” o nestanku djevojčice.

Od nestanka dvogodišnje Danke Ilić u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, uključujući i Žandarmeriju s psima tragačima. Angažovani su helikopteri, dronovi s termovizijskim kamerama, Gorska služba spašavanja, lovci, vatrogasci i volonteri.

Srbija je u utorak naveče prvi put aktivirala alarm “Amber Alert” u potrazi za djevojčicom i SMS poruku “Pronađi me” na mobitele su dobili svi korisnici u mrežama tri mobilna operatera.

Sistem “Amber Alert”, koji postoji u više država, omogućava brzo distribuiranje informacija svim građanima, kada policija procijeni da bi to objavljivanje pridonijelo pronalasku nestale djece. Srbija je u maju usvojila takozvani Tijanin zakon, kojim je omogućena primjena tog sistema, uspostavljenog u oktobru prošle godine.

Lokani mještani strahuju da je ntko djevojčicu možda oteo i automobilom odvezao u nepoznatom pravcu, pa policija zbog toga provjerava sva vozila na nekoliko punktova postavljenih na tom području.

Usvajanjem tzv. Tijaninog zakona srbijansko pravosuđe je, među ostalim, ukinulo kaznu zatvora od 30 do 40 godina i uvelo doživotni zatvor za najteža krivična djela počinjena nad maloljetnim osobama. Donošenje zakona je inicirao Igor Jurić, čija je petnaestogodišnja kćerka Tijana oteta, silovana i ubijena 2014. godine.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom ili nemoćnom osobom i trudnicama. Taj prijedlog Fondacije “Tijana Jurić”, peticijom je poduprlo oko 160.000 građana.

Sistem “Amber Alert” uspostavljen je u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je djevojčica Amber Rene Hagerman kidnapovana, silovana i kasnije nađena ubijena 1996. godine, prenosi Hina.

(Fena)