Hor Isa-beg iz Novog Pazara upotpunio ramazansku atmosferu u Mostaru

U okviru manifestacije „Ramazan u Mostaru“, sinoć je u prepunoj sali Narodnog pozorišta koncertom ilahija, kasida i sevdalinki ramazansku atmosferu u Mostaru upotpunio hor Isa-beg iz Novog Pazara.

Hor Isa-beg je jedan od tri renomirana hora s područja Sandžaka sa višedecenijskim iskustvom njegovanja duhovne muzike ponajprije balkanskih muslimana, ali i poznatih izvođača u Evropi i islamskom svijetu. Uz autorske pjesme snimljene na nosače zvuka, na koncertu su izvodili i pjesme Mahira Zina na engleskom jeziku, poznate bosansko-hercegovačke i turske ilahija. Koncert su završili dobro poznatim sevdalinkama sa dominantnim motivima islama i tradicije Bošnjaka.

Poziv da učestvuju u  manifestaciji „Ramazan u Mostaru“ smatraju privilegijom, jer osim potvrde da šira publika cijeni njihov doprinos očuvanju duhovne muzike, dolazak u Mostar smatraju i osvjedočenjem pripadanja jedinstvenom kulturno-civilizacijskom krugu sa bosanskohercegovačkim muslimanima.

„Mi Bošnjaci smo jedan narod, osim dijalektičkih razlika druge nisu uočljive. Imamo iste moralne i vjerske vrijednosti“, naglasio je Elvir Bogućanin, direktor Kulturno umjetničkog društva, u čijem sastavu djeluje i hor Isa-beg.

Bogućanin je naveo da su već nekoliko puta nastupali u Mostaru na svadbama i privatnim druženjima, što je česta pojava u Sandžaku.

Hor u ovom sastavu i pod ovim imenom djeluje još od 2008.godine, a nastupali su u svim većim gradovima na Blakanu, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Njemačkoj, Austriji, SAD-u.

Hor, kako to ističe Bogućanin, ima odličnu saradnju sa izvođačima ilahija i kasida iz Bosne i Hercegovina, kao i sa poznatim estradnim umjetnicima koji ih angažuju na svojim koncertima sevdalinki.

(NovaSloboda.ba)