Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros preovladava sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature vazduha izmjerene u 8 sati: Bjelašnica 3 stepena, Sokolac 10, Ivan Sedlo 13, Banja Luka, Livno i Prijedor 14, Srebrenica 15, Bugojno, Sanski Most i Zenica 16, Sarajevo i Široki Brijeg 17, Bihać i Mostar 18, Neum, Tuzla i Zvornik 19, Doboj i Gradačac 20, Bijeljina 21 stepen.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetrovito u cijeloj zemlji. Vjetar umjeren i jak južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza   

Jutarnji sati biće svježiji i ugodniji.

Neuobičajeno visoke temperature tokom poslijepodneva, kod meteoropata bi mogle uzrokovati reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti.

Preporučljivo je prikladno se obući, umanjiti aktivnosti u najtoplijem dijelu dana.

Ukoliko boravite u prirodi, poželjno je biti oprezniji i izbjegavati staništa alergogenih vrsta, s obzirom da su povoljni uslovi za povećanu produkciju polena.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Meteorolozi su za danas najavili lijep i sunčan dan, pa će sigurno mnogi drugi dan vikenda iskoristiti za putovanje. Molimo vas vozite maksimalno oprezno i držite odstojanje između vozila. Izbjegavajte rizična preticanja i obavezno koristite sigurnosni pojas. Povećan je broj motociklista i biciklista, pa i njih molimo da poštuju sve saobraćajne propise. Upozoravamo na jake udare vjetra.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, zbog radova saobraća se usporeno, jednom trakom.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 12 tona ukupne dozvoljene mase saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 12 tona saobraćaj obustavljen.

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su radovi na ulazu u Neum (Stolac-Neum), zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na postojeću obilaznicu (Dubrovačka ulica).

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Jablanica-Potoci,  Tarčin-Raštelica, Čevljanovići-Nišići, Grude-Vitina, Bijeljina-Rača, na sjevernom ulazu u Mostar, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

Povodom Uskrsa, danas i sutra zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Još danas je na snazi zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)