Iz svijeta: Slike sedmice

Tajna zvuka

Zašto je italijanski violinista Nikolo Paganini uspio da izvuče tako posebno lijepe tonove iz svoje legendarne violine „Il Cannone“?

Naučnici na skup European Synchrotron Radiation Facility u Grenoblu, Francuska, žele da riješe ovu misteriju. Planiraju da koriste rendgenske zrake kako bi pregledali instrument star oko 280 godina, da bi analizirali strukturu drveta do hiljaditi dio milimetra.

Vatra iz dubine

Lava izbija iz unutrašnjosti Zemlje na Islandu otprilike svake četiri godine, a dovoljno često se opasnost čini toliko savladivom da se lokalno stanovništvo približava svojim terenskim vozilima kako bi posmatralo spektakl.

Ali, ovaj put je bilo ozbiljno: četvrti put od decembra, pukotina u zemlji otvorila se u nedjelju dobrih 50 kilometara jugozapadno od Reykjavika. Mase lave ugrožavaju obalni grad Grindavík, a stanovnici se možda neće moći vratiti.

Geolozi očekuju da će erupcije označiti početak nove ere vulkanske aktivnosti na poluostrvu Reykjanes koja bi mogla trajati godinama ili čak decenijama.

Touchdown

Pažnja, da se ništa ne slomi u posljednjih nekoliko metara. Nakon skoro sedam mjeseci, Concorde G-BOAD se vraća u Intrepid Museum, na Pier 86, na obali rijeke Hudson, gdje je bio kod kuće od 2003. godine – svježe ofarban i dotjeran.

New York je najgore okruženje za izlaganje aviona, kaže kustos muzeja Eric Boehm. Vjetar i vrijeme uzeli su toliki danak na avionu da je morao otići na tretman uljepšavanja u brodogradilištu u Bruklinu. 4. aprila, penzionisana supersonična mašina ponovo će biti otvorena za javnost.

(stern)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)