Modul Memorije otvara se izložbom fotografija „Sarajevo-grad ljubavi i stradanja“ Danila Krstanovića

Izložba fotografija kojom će u četvrtak, 4. aprila, biti otvoreno ovogodišnje 29. izdanje kulturološkog programa Modula Memorije je izložba jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih ratnih fotografa Danila Krstanovića. Izložba će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u 18 sati, a tom prilikom će biti organizovana i dodjela Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja, koja će posthumno biti dodijeljena upravo Danilu Krstanoviću. 

U okvir izložbe, simboličkog naslova „Sarajevo – grad ljubavi i stradanja“, biće predstavljen dio opusa ratnih fotografija Danila Krstanovića iz perioda opsade Sarajeva. Njegove fotografije tematizuju svakodnevni život i stradanje čovjeka u Sarajevu u periodu opsade, kroz 4 godine agresije. Naziv izložbe je izveden upravo iz Krstanovićevih intervjua, u kojima govori o Sarajevu kao gradu ljubavi i gradu stradanja, objašnjavajući zbog čega je osjećao dužnost da fotografiše u najtežim istorijskim trenucima njegovog postojanja. 

„Danilo Krstanović nije bio samo bio fotograf; bio je svjedok vremena, istine i ljudske snage. Njegove fotografije ostaju kao podsjetnik na važne trenutke u istoriji, ali i kao inspiracija za buduće generacije fotografa. Pogledajte dobro Danilove fotografije, jer će one u budućnosti biti neizostavni dio slike o vremenu u kome smo živjeli. Za kraj, Danilov doprinos Sarajevu nije bio samo profesionalan. Na jednoj od fotografija vidimo ga i kako pomaže ranjenoj ženi. Bio je čovjek velikog srca, poznat po svojoj smirenosti i skromnosti. Kroz svoj rad i osobnost, inspirisao je mnoge kolege i ljude oko sebe, ostavljajući neizbrisiv trag u njihovim srcima“, rekao je Nihad Kreševljaković, direktor JU MES-a.

(NovaSloboda.ba)