Nove cirkuske čarolije

Režiser Bernhard Paul ponovo predstavlja potpuno novi program Cirkusa Roncali. Zove se “ARTistART” i smatra se nastavkom dosadašnjeg programa “Svi za umjetnost za sve”, koji je, između ostalog, proslavljen u New Yorku sa ukupno 100.000 gostiju.

Ovim Roncalli želi vratiti duh velikih umjetnika u Manege, kako je cirkus sada najavljuje. Inspirisani Keithom Haringom, Fridom Kahlo, Picassom i Henrijem de Toulouse-Lautrekom, njihovi svjetski poznati motivi spajaju se s umjetničkim performansima, kako bi formirali “jedinstveno umjetničko djelo”, kaže se dalje.

Šef cirkusa Bernhard Paul već je pun iščekivanja.

„Konačno će doći do ponovnog susreta s publikom kod kuće u Kelnu. Igrati pred domaćom publikom je za nas uvijek nešto posebno”, kaže on.

Novi program nastavlja putovanje iz snova kroz raznoliki svijet umjetnosti. I kažu: „Publika može da se raduje novom programu, vrhunskim umjetničkim nastupima i emotivnim tačkama”.

Moći će se vidjeti i neki elementi sa gostovanja u New Yorku. Među njima su, između ostalih, Iryna Galenchyk i Vladyslav Drobinko, koji kao duo Turkeev predstavljaju „čudo moći i gracioznosti” sa spektakularnom zračnom artistikom, kako je rečeno za „NewYork Times”. Alisa Shehter za pojedine senzualne nastupe stoji samo nekoliko metara ispod kupole cirkusa, dok se „Profesor Wacko” brine za humor: udar na trampolinu. Tu je i Lili Paul Roncali, najmlađa kćerka Bernharda Paula. Ona može izvrnuti ili saviti svoje tijelo u položaje, koji se većini ljudi čine nedostižnim. Roncallijeve konstante, takođe, uključuju bijelog klauna Gensija i vođu orkestra Georga Pommera.

„Poštovana cirkuska publika“ ponovo može da se raduje izvođenjima cirkusa u Kelnu. Circus Roncalli je ovde kod kuće i već decenijama redovno očarava publiku. To će se uskoro desiti  ponovo: ansambl će po 21. put nastupiti u svom rodnom gradu Kelnu od 12. do 26. aprila.

(express)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)