Izrael ubio pet humanitaraca Svjetske centralne kuhinje

Najmanje pet zaposlenih nevladine organizacije Svjetska centralna kuhinja (WCK) ubijeno je u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu, saopštio je u ponedeljak naveče vladin ured za medije u Gazi pod upravom Hamasa.

Među poginulima u incidentu u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi su državljani Poljske, Australije i Britanije, kao i jedan Palestinac, saopštio je portparol ureda za medije.

“Svjesni smo izvještaja da su članovi WCK tima ubijeni u napadu IDF-a dok su radili na podršci našim naporima za isporuku humanitarne hrane u Gazi. Tragedija. Humanitarni radnici i civili nikada ne bi trebali biti meta. Nikada”, objavio je WCK je na društvenoj mreži X.

Hamas je u saopštenju naveo da je cilj napada bio da “teroriše” radnike međunarodnih humanitarnih agencija i da ih odvrati od obavljanja svojih misija.

Komentarišući izvještaje, izraelska vojska navela je da provodi temeljnu reviziju na najvišim nivoima kako bi uvidjela okolnosti onoga što je nazvala tragičnim incidentom.

“IDF ulaže velike napore da omogući sigurnu dostavu humanitarne pomoći i blisko sarađuje sa WCK u njenim vitalnim naporima da ljudima u Gazi osigura hranu i humanitarnu pomoć”, navodi se u vojnom saopćenju.

Australijski premijer Anthony Albanese potvrdio je pogibiju australskog humanitarnog radnika Lalzawmija “Zomi” Frankcoma i kazao da je njegova vlada kontaktirala Izrael kako bi zahtijevala da odgovorni budu pozvani na odgovornost.

“Ovo je ljudska tragedija koja se nikada nije smjela desiti, to je potpuno neprihvatljivo i Australija će tražiti punu i odgovarajuću odgovornost”, izjavio je on na konferenciji za novinare u utorak.

Na snimku do koga je došao Reuters, vidi se kako bolničari premeštaju tijela u bolnicu i pokazuju se pasoši trojice ubijenih.

WCK pruža pomoć u hrani i priprema obroke za osobe kojima su potrebni. Prošlog mjeseca je saopštila da je poslužila više od 42 miliona obroka u Gazi tokom 175 dana.

(Fena)