Austrijska policija: Na snimku iz Beča nije Danka

Austrijska policija rano jutros objavila je da na videu snimljenom u Beču nije dvogodišnja Danka Ilić, koja je nestala prošlog utorka u prigradskom naselju Banjsko polje, kod grada Bora u Srbiji.

“Srpski državljanin koji živi u Beču prijavio je srpskim vlastima da je na tramvajskoj stanici primijetio malo dijete u pratnji dvije odrasle žene. Konstatujući sličnost između djevojčice i dvogodišnjeg djeteta nestalog u Srbiji, on je snimio tri osobe i podijelio snimku sa srpskim vlastima.

Pošto su rođaci nakon pregleda slika izjavili da se najvjerovatnije radi o nestaloj djevojčici, fotografije je objavila Uprava bečke državne policije 3. aprila 2024. godine po nalogu bečkog javnog tužilaštva. Sada je razjašnjen identitet osoba sa slika i s njima je uspostavljen kontakt, prenosi Telegraf.

Na osnovu istrage i pratećih činjenica, veza između osoba prikazanih na objavljenim fotografijama i nestale djevojčice iz Bora može se jasno i bez ikakve sumnje isključiti”, naveli su iz austrijske policije. Dodali su da nastavljaju istragu o nestanku curice.

Austrijska policija juče je zatražila pomoć od građana koji znaju mjesto boravka žena koje su bile u društvu djevojčice koja sliči Danki. Naložili su i da se u medijima objave fotografije navedenih žena. Apelovali su na sve koji ih prepoznaju da odmah kontaktiraju policiju.

Austrijski portal Kosmo sinoć je napisao kako je locirao jednu od dvije žene sa snimke. Dodali su da jedna od žena, Rumunka, tvrdi da na snimci nije Danka, nego njena kćerkica.

Novinari su u kontakt sa ženom A. C. S. (36) stupili preko grupe na Facebooku. Ona je, navode, rumunska državljanka i živi i radi u Beču. Bila je, kako kažu, “nervozna” kada je saznala što se događa. Portalu je žena ustupila fotografije na kojima se vide ona i njena majka s malenom curicom.

Podsjetimo, srpska policija u noći na nedelju dobila je mail iz Beča, u kome srpski državljanin navodi da je vidio djevojčicu koja podsjeća na nestalu Danku i opisuje scenu kojoj je svjedočio.

Naime, Bečka policija pokrenula je istragu u slučaju nestanka dvogodišnje Danke Ilić nakon što je državljanin Srbije koji živi u Beču, prijavio 30. marta da je na autobuskoj stanici u centru austrijskog glavnog grada vidio djevojčicu, koja, navodno, nalikuje nestaloj Danki, u pratnji dvije žene.

Interpol je pokrenuo međunarodnu potragu za Dankom Ilić (2) prije više od sedam dana. Na snazi je žuta potraga, koja se raspisuje u slučaju potrage za nestalim osobama ili zbog identifikacije osobe koja se ne može samoidentifikovati.

(Fena)